Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Arbetsmiljöverket genomförde inspektion av Helsingborgs pastorat

Arbetsmiljöverket granskar Helsingborgs pastorat. Detta sedan flera fackliga organisationer riktat skarp kritik mot arbetsmiljön. På onsdagen skedde en första inspektion på plats.

Helsingborgs pastorat omfattar fyra församlingar och har omkring 200 anställda. I april slog flera fackliga organisationer larm om arbetsmiljön och menade att den var undermålig. Facken sade också att enskilda anställda är rädda för att påtala brister, vilket Helsingborgs Dagblad skrivit om.
Läs också Hård kritik mot arbetsmiljön i Helsingborgs pastorat
Arbetsmiljöverket har därefter öppnat ett eget tillsynsärende och under onsdagen skedde en första inspektion på plats, när verkets företrädare mötte bland annat ledning och fackliga organisationer.
Verket kommer att återvända för en ny inspektion. Detta eftersom kyrkan är en förhållandevis stor och komplex organisation med flera verksamheter på en rad platser i området. Allt hanns helt enkelt inte med denna dag.
När nästa inspektion blir av är inte fastställt. Därför är det inte heller klart när Arbetsmiljöverket kan lägga fram sina slutsatser och eventuella krav på förbättringar.
"Jag tar kritiken på fullaste allvar", säger Kristian Lillö, kyrkoherde i Helsingborgs pastorat.Bild: Britt-Mari Olsson
Kristian Lillö är kyrkoherde, högste chef, i Helsingborgs pastorat.
– Jag har lite svårt att förstå den rädsla som det talats om i fackens skrivelse, men jag tar kritiken på fullaste allvar. Vi ska nu försöka ta reda mer om vad den kan bero på och försöka göra vårt bästa för att arbetsmiljön ska bli bättre.
Han tror att övergången till ett nytt digitalt tidredovisningssystem är ett skäl till oro och kritik. Nu ska införandet ske i långsammare takt än vad som tidigare varit tänkt.
Kristian Lillö skriver på pastoratets hemsida att han ser fram emot Arbetsmiljöverket fortsatta arbete.
Gå till toppen