Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Henrik Bredberg: En röst för ett helt annat EU.

Det var då. Svensk demonstration för fri abort. Året var 1972.Bild: BIRGITTA LAGERSTRÖM
Abortmotståndarna i USA vädrar morgonluft. På tisdagen röstade senaten i delstaten Alabama för den hårdaste abortlagen i landet. I princip alla aborter skulle förbjudas, inklusive aborter efter våldtäkt och incest, och den läkare som utför en abort hotas av 99 års fängelse. Om nu guvernör Kay Ivey sätter sitt namn under lagen. Och det väntas hon göra, hon är republikan.
Men striden handlar inte bara om Alabama. De rabiata abortmotståndarna har siktet inställt på att skjuta någonting större i sank – det berömda rättsfallet Roe v. Wade. Sedan domen föll i Högsta domstolen 1973 har den åberopats för att slå fast kvinnors lagliga rätt till abort i USA. Men nu har The Supreme Court fått en konservativ majoritet och frågan kan komma att tas upp på nytt.
Det som nu händer i Alabama kan kännas avlägset. Långt från Sverige och svensk verklighet. Ändå. Det är en nyttig påminnelse.
Reaktionära krafter är på frammarsch. På offensiven. De luftar inte sina åsikter för nöjes skull. De är ute efter att påverka. Förändra samhället.
Om drygt en vecka är det EU-val. När Aftonbladet intervjuar en av Sveriges mäktigaste kvinnor, liberalen och handelskommissionären Cecilia Malmström, är hon tydligt orolig. Vi har medlemsländer i EU, säger hon, där regeringarna medvetet bryter mot de värderingar som uttrycks i våra gemensamma fördrag. ”Vi har ledande politiker som förklarat politiskt krig mot det EU som vi ser i dag.” Malmström bävar för Europas högerextrema krafter.
Även i Sverige finns partier med en populistisk högeragenda. Som kanske säljs in som en ofarlig proteströst. En röst på ett parti som kan ”röra om i grytan”.
Även svenska väljare bör vara försiktiga med vad de önskar. De kan få vad de röstar på.
Gå till toppen