Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klippans konsthall blickar tillbaka på de första 15 åren

Konsthallen har uppnått mopedåldern. Konstföreningen däremot är en mogen 75-åring. Jubileumsutställningen ger publiken tillfälle att blicka tillbaka på åren som gått.

Åsa Fridén med Bertil Englerts Strindbergsporträtt som lånats in till jubileumsutställningen.Bild: Niklas Gustavsson
I utställningen som håller på att ta form berättas historien om konsthallens historia om de olika förslagen till utformning, de politiska besluten och entusiasterna som haft betydelse på vägen.
– Nils-Åke "Nippe" Nilsson, politiker för Vänsterpartiet kämpade länge för att det skulle bli en konsthall, säger Åsa Fridén, ordförande i Klippans konstförening och visar en av texterna medan hon arrangerar tavlor och affischer som ska sättas upp på väggarna.
Affischer från en del av de många utställningar som visats på Klippans konsthall sedan invigningen 2004.Bild: Niklas Gustavsson
"En enkel närmast kvadratisk byggnad med en mjukt böjd vägg mot entréhallen." Så beskrev Karin Pettersson, arkitekten bakom konsthallen, med egna ord det förslag till utformning som hon blev färdig med strax före julen 2002.
På jubileumsutställningen påminns besökarna också om de utställare som fyllt det ljusa utställningsrummet med innehåll sedan starten.
– Jag tycker att vi från början har hållit en jättebra blandning av högt och lågt, både sådant som gemene man gillar och sådant som varit svårare att ta till sig, säger Åsa Fridén och tillägger att konsthallen också innebar ett lyft för konstföreningen.
Många utställningar har det blivit sedan starten 2004, en del större publikframgångar än andra.Bild: Niklas Gustavsson
En del utställningar har blivit publikframgångar, som vårens retrospektiva om Hans Arnold och längre tillbaka illustratören Alexander Jansson, samt en utställning på mc-tema.
Visst finns det önskenamn som framtida utställare om Åsa Fridén får frågan.
– Jag har skrivit och frågat Lars Lerin en gång. Han tackade så mycket, men han hade inte tid.
Åsa Fridén är ordförande i Klippans konstförening.Bild: Niklas Gustavsson
Konstnären Bertil Englert, som var först ut som utställare vid invigningen 2004, återkommer till jubileet. Hans verk "The universal soldier" ska stå mitt i konsthallen, en något mindre variant i trä än den mer kända skulptur i järn som tillhör Helsingborgs stad. På vernissagedagen avtäcks Bertil Englerts skulptur "Hjärnsnitt" på konsthallens innergård.
Jubileumsutställningen pågår från 18 maj till och med 2 juni. Lördag 18 maj är det vernissage klockan 11–13.
Gå till toppen