Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kvinna tvingas betala tillbaka 200 000 i bidrag – bodde inte i Sverige

I två år fick ”Helsingborgaren” ut sammanlagt över 200 000 kronor från Försäkringskassan – innan myndigheten satte stopp för fusket.

Arkivbild. Enligt Försäkringskassans regler kan det finnas särskilda skäl för att befrias helt eller delvis från att betala tillbaka de pengar som man har fått för mycket, exempelvis om man har en svårekonomisk eller social situation.Bild: Hasse Holmberg
En kvinna i 30-års åldern, som tidigare varit bosatt i Helsingborg, krävs på över 200 000 kronor av Försäkringskassan då hon lämnat felaktiga uppgifter till myndigheten.
Kvinnan ansökte nämligen om barnbidrag, flerbarnstillägg och föräldrapenning våren 2016 och har fram till hösten 2018 fått ut pengar – trots att hon inte bott i Sverige under den tiden.
Det upptäckte myndigheten som stoppade utbetalningarna. Kvinnan har tidigare år fått barnbidrag och flerbarnstillägg under perioder, då hon bott i Sverige, och omfattades då av svensk socialförsäkring.
Men efter en utredning av kvinnans kontoutdrag, som visar sista inköp i Sverige, i april, 2016, konstaterade myndigheten att hon flyttat utomlands och därför inte längre har rätt till bidrag.
Nu kräver Försäkringskassan pengarna tillbaka på kort varsel, annars hotar ränta.
Gå till toppen