Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nämndeman sparkas efter kommentar på nätet

Elin Ersson under rättegången i tingsrätten i Göteborg.Bild: Adam Ihse / TT
Flera månader före rättegången kallade nämndemannen den misstänkta för ”brottsling” i en artikelkommentar på nätet. Nu får han sparken från sitt uppdrag vid Göteborgs tingsrätt, meddelar domstolen i ett pressmeddelande.
”Nämndemannen har agerat mycket omdömeslöst och opassande. Den omständigheten att han påstår sig inte minnas sin kommentar till nyhetsartikeln när han dömde i målet förändrar inte detta”, säger tingsrättens lagman Johan Kvart.
Fallet handlar om Elin Ersson, som förra året vägrade att sätta sig ner på sin plats i ett plan som skulle lyfta från Landvetter utanför Göteborg. Syftet var att förhindra en utvisning till Afghanistan.
Ersson dömdes i februari i år för brott mot luftfartslagen, men överklagade bland annat efter uppgifter i Svenska Dagbladet om nämndemannens kommentar på nätet.
Hovrätten beslöt på grund av nämndemannens kommentar senare att undanröja domen och skicka tillbaka målet till tingsrätten för en ny rättegång.
Gå till toppen