Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rattfull frikändes – var sjuk

En Klippanbo körde i diket och visade sig ha hög promillehalt i blodet. Men olyckan kan också ha haft medicinska orsaker. Därför frikänns han av Lunds tingsrätt.

Tingsrätten i Lund frikände mannen på grundval av läkarintyg.Bild: Johan Nilsson/TT
Mannen är i 70-årsåldern och körde av vägen i en grannkommun till Klippan i mars förra året.
Åklagaren ville att mannen skulle bli dömd för grovt rattfylleri, vid analys av ett blodprov visade han sig ha en alkoholkoncentration på 1,21 promille. Gränsen för att brottet ska betraktas som grovt går vid en promille.
Men det har också betydelse vilket uppsåt som ligger bakom brottet.
Mannen har själv uppgett att han hade druckit en del alkohol under perioden, men att det inte skett den här dagen, utan dagen innan. Han var därför inte medveten om att hans förmåga att köra bil var nedsatt. Däremot har han erkänt att han innan olyckan inträffade kört i låg fart samtidigt som han försökte ställa in ett särskilt radioprogram. När vägen svängde hann han inte med.
En läkare har intygat att mannen lider av ett sjukdomstillstånd som innebär att man har svårt att bedöma konsekvenserna av sina handlingar och ofta ger prov på ett ohämmat beteende. Symptomen kom smygande under flera år, men diagnosen ställdes först efter olyckan. Dessutom har hans lever varit i så dåligt skick att den inte kunde bryta ner alkoholen i normal takt.
I domen i Lunds tingsrätt tar rätten hänsyn till mannens sjukdomstillstånd och frikänner honom helt från anklagelserna om grovt rattfylleri.
Gå till toppen