Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tävling ska få fart på byggandet i Östra Karup

Tomtförsäljningen i Östra Karup har gått trögt. Nu får därför exploatörer en chans att lämna in byggförslag i det som beskrivs som en förenklad tävling.

Det byggs i Östra Karup, men kommunens önskan är att det ska byggas ännu mer. Försäljningen av kommunala tomter har gått trögt och nu öppnar man för exploatörer att lämna in byggförslag.Bild: Michael Lundblad
Medan de kommunala tomterna på det så kallade Hedenområdet i Hemmeslöv så gott som sålt slut har intresset för kommunens andra område med fribyggartomter i Östra Karup var mycket svalare.
På området i Östra Karup, som ligger väster om kyrkan, släpptes totalt 37 tomter för två år sedan. Tomterna släpptes i princip samtidigt som Hedentomterna, vilket kan ha inneburit att intresset för Östra Karup inte riktigt lyft. Enligt den analys som kommunen gjort kan detta bero på rådande marknad, läge, gällande planbestämmelser och tomtpris.
– Konceptet har inte stämt med marknadens efterfrågan, säger kommundirektör Erik Lidberg.
Endast två tomter i Östra Karup har förmedlats genom den kommunala tomtkön. Däremot håller ett flerbostadshus på att byggas på området. Sju byggherrar ska ha visat intresse för en eller flera tomter i området, men ingen har gått vidare med sina planer.
Kommunen behöver nu täcka kostnaderna på 13,5 miljoner kronor för att ha ställt i ordning området i Östra Karup.
Nu har därför ett prospekt tagits fram och genom något som beskrivs som ett förenklat tävlingsförfarande ska exploatörer få möjlighet att lämna in sina förslag till byggnation. Detta ska de ha gjort före den 30 augusti i år.
Detta gäller för 15 av tomterna på området. Om någon exploatör vill bygga parhus sätts priset på tomterna ner med 15 procent.
Kommunen har ställt i ordning området i Östra Karup,men få har valt att köpa tomt där.Bild: Michael Lundblad
I Östra Karups samhälle bor drygt 500 invånare. Om området blir fullt utbyggt med två personer per hushåll i medeltal uppskattas invånarantalet öka med 30 procent.
– Vi tror på Östra Karup som boendeort, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Olsson Swanstein (M).
På Hedenområdet, som ligger i Hemmeslöv intill kommungränsen till Laholm, är läget ett annat. Här byggs det för fullt sedan en tid tillbaka. Kommunen släppte 89 kommunala tomter för omkring två år sedan och av dessa finns endast fyra kvar.
Många som köper tomter kommer från västkusten, Småland och Skåne.
Innan tomterna släpptes på Heden och i Östra Karup hade det varit ont om kommunala fribyggartomter under flera års tid.
– Det går jättebra på Heden. Det har varit en jämn ström. Många som köper tomter kommer från västkusten, Småland och Skåne, säger Mia Lundström på kommunens teknik- och serviceavdelning.
Hon räknar med att de kvarvarande fyra tomterna kommer att vara sålda till hösten.
– Det fanns ett uppdämt behov, säger Mia Lundström.
Läs också Nya regler ska skapa rotation i Båstads tomtkö
Läs också Tomtförsäljningen går trögt i Östra Karup – betydligt större intresse för Hemmeslöv
Läs också Smålänningarna visar stort intresse för nybygget på Hedenområdet
Läs också Tomtpriser för Heden och Östra Karup
Gå till toppen