Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Äpple vägen till framgång för Årets företagare

Äppleodlarna Martin och Bodil Engelbrekt är Årets företagare i Höganäs 2018. På torsdagskvällens Företagarfest, som lockade cirka 150 personer, fick de till applåder kliva upp på scenen i Tivolihuset och motta priset.

Martin och Bodil Engelbrekt tar emot priset för Årets företagare 2018 av Företagarnas vd Günther Mårder och kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander (M). Till höger står kommunens näringslivschef Åsa Lundqvist Peyron.Bild: Anders Malmberg
– Det är kul och väldigt hedrande. Det betyder att vi kan sträcka på oss och känna oss stolta, säger Martin Engelbrekt.
Deras företag Engelbrekts äpple har funnits i Södåkra sedan 1966. Då startade Martin Engelbrekts föräldrar, Tore, och Gunilla Engelbrekt, det.
– Mor och far trodde mycket på äppleodling och jag smittades av det. Jag har jobbat med det sedan jag slutade skolan och det har varit toppar och dalar, säger Martin Engelbrekt.
Martin och Bodil Engelbrekt är Årets företagare i Höganäs för 2018.Bild: Anders Malmberg
Även parets söner Niklas och Magnus Engelbrekt med sina respektive, Cinna Cederlöf och Evelina Bielawska arbetar med äppleodlingarna. Det är ett riktigt familjeföretag.
– Det är trevligt och kul att föra det vidare till nästa generation, säger Martin Engelbrekt.
De har alla sina olika områden som de ansvarar för.
– Lika mycket som man drar nytta av varandra, är det en utmaning att få samspelet att fungera. Alla viljor ska fram, men det gäller att ha med sig helheten, säger Niklas Engelbrekt.
Några delar av familjeföretaget Engelbrekts äpple på plats bland äppleträden. Från vänster står Martin Engelbrekt, Magnus Engelbrekt, Niklas Engelbrekt och Cinna Cederlöf.Bild: Anders Malmberg
Företaget i Södåkra är en av landets största producenter av äpplen. På 45 hektar mark finns det 170 000 äppleträd som förra året gav ungefär 1 800 ton frukt.
– Vi är ganska anonyma utåt. Men nu har vi satsat mer på gårdsbutiken och då får vi ut varumärket bättre, säger Niklas Engelbrekt.
Varje lördag säljs äpplen, must, cider och honung. Allt har sitt ursprung från odlingarna i Södåkra.
– Målsättningen är att varorna ska vara äppelrelaterade. Jag tror folk uppskattar att det kommer här ifrån, säger Cinna Cederlöf.
Niklas Engelbrekt tycker att personalen också ska sträcka på sig, för de är delaktiga i priset. På fredag kväll ska familjen visa sin uppskattning.
– Då bjuder vi alla på grillfest hemma hos oss, säger Martin Engelbrekt.
Kommunens näringslivschef Åsa Lundqvist Peyron och ordförande i Företagarna i Höganäs, Adrian Wallenholm, på Företagarfesten.Bild: Anders Malmberg
Det är Företagarna i Höganäs som tillsammans med kommunen delar ut priserna till näringslivet.
– Det är extremt viktigt att premiera företagande och entreprenörsanda. Jag tror att det är framtidens sätt att arbeta. Vi går från galärslav till att alla ska vara egna företagare, säger Adrian Wallenholm på Företagarna.
Fakta

Pristagare 2018

Årets företagare: Martin och Bodil Engelbrekt, Engelbrekts äpple.

Årets entreprenör: Johan Rasmusson, Vanilj och choklad.

Årets serviceprofil: Jeanette Kelly, Kullafloristen.

Höganäs stadsstjärna (utses av Handelsplats Höganäs): Ost och delibaren.

Årets Hallå-inspiratör: Henrik Lantz och Thomas Runfors, Höganäs padel.

Gå till toppen