Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

EVS-centern redo för debut i landslaget

Kirsten van Leusen har gjort en kometkarriär, från division 2-spel i Kristianstad till SM-segrar med Engelholm – och nu är det dags för debut i landslaget.

Förra året blev det bara en plats i bruttotruppen, nu har Kirsten van Leusen klarat ett par gallringar och den här veckan gör EVS-aren debut i landslaget.Bild: AVDO BILKANOVIC
Ett par inledande läger är avverkade, den här veckan börjar matchandet – och Engelholms Kirsten van Leusen ser förstås fram emot sin debut i landslaget.
– Jag var ju med i bruttotruppen förra året, men kallades aldrig till någon landslagssamling. Så det här är ett rejält steg framåt och jag är verkligen taggad inför de första matcherna, säger EVS-aren inför nästa kliv i karriären.
Kirsten van Leusen blev sjuk mitt under SM-slutspelet och matchades ganska sparsamt när hon väl kom tillbaka i spel. Men nu har hon övertygat på landslagsledningen och när sju centrar blivit fem är Kirsten van Leusen fortfarande med i bilden.
– Det har gått bra, även om det har varit jobbigt, med många tuffa träningar, oftast två pass om dagen. Så det har varit sova, äta, träna, vila. Men det har varit jättekul.
Landslaget samlades i stort sett direkt efter den sista SM-finalen, EVS-arna hann knappt jubla över sitt guld, och sedan har varit fullt ös i två veckor. Efter ett par lediga dagar hemma i Ängelholm, måndag och tisdag den här veckan, bär det av till Polen under onsdagen och förutom ännu mer träning väntar en turnering med matcher mot Australien, Vitryssland och Kamerun.
– Jag har haft landslagströjan på mig, vi spelade en internmatch i samband med Mikasa Challenge i Örebro, men det här är ju något helt annat och det ska bli hur spännande och kul som helst.
Förutom Kirsten van Leusen är också utlandsproffset Jonna Wasserfaller, Pölkky Kuusamo, samt Linda Andersson, Örebro, Lilly Topic, Hylte/Halmstad, och Hedda Broberg, Lidingö, med som centrar på den här turnén och inför Golden European League, som inleds den 25 maj, ansluter också Filippa Hansson från sina USA-studier.
– Det är väldigt tuff konkurrens och jag vet inte hur det blir framöver och hur många som får vara kvar. Jag ska göra mitt bästa, men oavsett vad som händer är jag jättenöjd. Jag har ändå lärt mig otroligt mycket under den här tiden och känner att jag tagit fler steg framåt i år.
EVS-aren hyllar gärna sammanhållningen i det blågula gänget – "Jag har verkligen känt mig välkommen" – och de första intrycken av volleybollens nye förbundskapten Ettore Guidetti är också bara positiva.
– Han verkar väldigt bra, lugn och jättetrevlig men samtidigt bestämd. Han fokuserar mycket på tekniken och det är skoj med lite annorlunda infallsvinklar.
Gå till toppen