Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fingertoppskänsligt, intimt och laddat

Alexander Agrell har hört Josefine Cronholms grupp på Victoria.

Josefine Cronholm

KONSERT. Victoriateatern, Malmö, 15/5.

Josefine Cronholm är en mycket känslig sångtolkare. Och dessutom en utmärkt textförfattare och kompositör, med slipade och lyhörda musiker omkring sig.
Det enda de kunde ha levererat lite mer av denna lyckade och balladtäta onsdagskväll var puls och tryck.
Svenskan, som sedan 1995 hedrar Danmark med sin närvaro, nådde en ny formtopp förra året med albumet ”Ember” och tog nu med sig nästan alla de låtarna in på scenen.
Josefine Cronholm jobbar helst i finstämt läge, där hennes varma, naturliga och starkt närvarande röst kan leka med de små nyanserna och blomma maximalt. Stilen är en sorts singer-songwriterjazz och de vackert utmejslade melodierna matchas av poetiska texter där känslor som melankoli och längtan har en given plats.
Allt i musiken är skräddarsytt för vartannat. Och frågan är vilka som hade kunnat göra en bättre insats med sångerna än de här fyra fingertoppskänsliga medmusikerna. Torben Snekkestad på saxofoner och basklarinett, pianisten Makiko Hirabayashi, basisten Thommy Andersson och Lisbeth Diers på trummor och slagverk utforskar klanger, vårdar lufthålen och värderar varje insats.
Helt i linje med det får sångtexterna inspirera musikerna. I ”Horses” galopptrummar Diers och när Cronholm sjunger ”Rain” låter hon sin stämda turkiska aquadrum släppa regndroppar mot våra trumhinnor.
Musiken hålls intim. Den har samtidigt laddning och kärna och som musikanterna agerar får varje låt en lite annorlunda ljuddräkt än de övriga.
När det är läge för att dra på gör man det. Snekkestad brister till exempel ut i ett formidabelt kaskadsolo på sopransax i ”Horses”. Han borde få större utrymme för den slags.
De fem väljer ett läckert spår i den sensuella ”On your wing”, en smygande kabaréblues med Tom Waits-tycke och spröda marschtrummor undertill. En annorlunda höjdpunkt från en fängslande konsert.
Gå till toppen