Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Inte konstigt det kan ta upp till två veckor innan du får din post

Förr i tiden fanns det ett postkontor som delade ut vår post och brevbärarna kom trampandes på sin gula cykel med sina väskor. Man visste ungefär vilken tid de brukade komma. Det var mycket trevligt och uppskattat. Det skriver M. Jensen.Bild: LEIF R JANSSON / TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Vad är det som händer med postutdelningen? Förr i tiden fanns det ett postkontor som delade ut vår post och brevbärarna kom trampandes på sina gula cyklar med sina väskor. Dag ut och dag in i alla väder. Man ”kände” sin brevbärare och växlade alltid några ord med henne/honom. Man visste ungefär vilken tid de brukade komma. Det var mycket trevligt och uppskattat.
Postade man ett brev eller väntade ett brev så var det framme en till två dagar senare.
Idag har vi tre olika leverantörer som delar ut post på vår gata. Förra månaden tog det två veckor exakt från att företagen skrivit ut räkningar till att de landade i vår brevlåda. Detta var samma dag som räkningarna skulle vara betalda.
Vi är av den äldre sorten som fortfarande betalar via girobetalning. Så då kan ni räkna ut själva att två av våra räkningar blev betalade försent. Det innebär ju att vi som kunder till de olika brevutdelarna får stå i dålig dager till de olika företagen som vill ha sina pengar i tid. Alltså påminnelseavgift med mera.
Idag ringde jag ett av de olika utdelningskontoren som finns, för att efterlysa ett brev från sjuk-huset. Jag opererades den 3 maj och skulle få en återbesökstid efter två veckor. Det vill säga på fredag den 17 maj. Idag är det den 15 maj. Jag ringde sjukhuset och undrade varför jag inte fått en kallelse utskickad. Det har du, säger kvinnan i andra änden. Det skickades ut en kallelse till dig den 9 maj, har du inte fått den? Nä, svarar jag.
Som sagt ringde jag idag och fick prata med en man. Som svar fick jag: ”Först kommer brevet till ett stort sorteringskontor som sorterar och kör ut till de olika utdelarna. Där ska posten sorteras på nytt, sedan ska posten köras ut till alla de små utdelningsställena som ska leverera posten i brevlådorna. Det är inte något konstigt att det kan ta upp till två veckor innan du får din post. Och vi på vårt kontor är rätt så små utdelare så vi kör bara ut post var fjärde dag.”
Är detta klokt? Den gamla vanliga hederliga posten kunde leverera på en till två dagar. Så är det inte idag.
Som man brukar säga: Ju fler kockar desto sämre soppa!

M. Jensen

Gå till toppen