Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

John Lundvik sjöng sig till final

Han får med sig den segertippade holländaren, liksom danskarna och norrmännen.

Bild: Andres Putting
Än är det inte för sent för kärlek, inte på långt när – kärleken till John Lundvik och hans ”Too late for love” är tillräckligt stark för att jurygrupperna och telefonröstarna ska skicka låten till finalen i Eurovision Song Contest på lördag.
Egentligen var det nog ingen som tvivlade. Lundvik har ända sedan han tog hem segern i Melodifestivalen varit en av de mest omtalade artisterna i årets startfält. Oddsen för en seger på lördag är låga, det är bara Nederländernas Duncan Laurence och hans försiktigt hållna ballad ”Arcade” som ställs inför hårdare favorittryck.
Också den låten är lite svensk: bland tre upphovsmän finns Joel Sjöö, en låtskrivare från Borås som aldrig tidigare skrivit för vare sig Melodifestivalen eller ESC. De tre träffades i Nederländerna – Joel Sjöös flickvän kommer därifrån – och skrev låten i ett litet rum på Rockakademien, en skola i Tilburg.
Ytterligare fem låtar i den andra semifinalen hade komponerats med hjälp av åtminstone en svensk. I princip blev det svensk jackpot, bara Moldaviens bidrag röstades bort. Kvar är däremot Azerbajdzjan, Schweiz, Malta och Danmark.
Främsta låtskrivare bakom det danska bidraget är ändå Lise Cabble, som skrev den danska vinnarlåten ”Only teardrops” som tog hem segern när ESC ägde rum i Malmö 2013. Denna nya låt, ”Love is forever”, har hon skrivit med Emil Lei och västeråsaren Melanie Wehbe. Den framfördes på traditionellt danskt hyggevis av sångerskan Leonora Colmor Jepsen och några glada vänner. som satt och dinglade med benen på en jättestol. Fast helt och hållet dansk i attityden är den inte – på sätt och vis är den startfältets mest internationella, och sjöngs på fyra språk: danska, engelska, franska och tyska.
Även Norge gick vidare, liksom Albanien, Nordmakedonien och Ryssland.
Jättestolen till trots: några av de visuellt mest spektakulära numren röstas ut också ur denna semi, främst Armeniens och Rumäniens. I tisdags åkte Portugals och Polens mycket udda tävlingsbidrag ut.
Gå till toppen