Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Med blommor i stövlar lämnade förskolebarn spår efter sig i staden

Diamantens förskola firade förskolans dag med en stövelaktion på Drottninghög. Över 150 stövlar, fyllda med växter, sattes ut i området.
– Vi vill visa att barnen finns och att de är viktiga i samhället, säger förskolechefen Helene Saetre.

Fyraåriga Stefani Iliev var en av alla hundra barn på Drottninghög som firade förskolans dag med att sätta ut stövlar med växter i.Bild: Isabel Aguilar
Den tredje torsdagen i maj, varje år, firas förskolans dag i hela landet för att synliggöra förskolan. För Diamantens förskola på Drottninghög i Helsingborg innebär det ett alldeles speciellt firande.
Under torsdagen står hamburgergrillning, dockteater och kalas på schemat. Men innan dess samlas barnen vid grinden på morgonen.
De ska nämligen ge sig ut på ett litet uppdrag. Med sig har de massor av stövlar med olika sorters blommor och växter planterade i.
– Vi ska sätta ut stövlarna på vägen, säger fyraåriga Stefani Iliev.
Gamla, trasiga och avlagda stövlar får agera krukor när Ali Ibrahim och de andra barnen på förskolan planterar växter i dem.Bild: Isabel Aguilar
Cirka 150 stövlar ska sättas ut runtom på Drottninghög och fyra förskolor i området deltar. Förskolechefen Helene Saetre går med på första rundan.
– Vi firar denna dagen främst för att barnen tycker det är roligt. Vi brukar göra något kreativt varje år. Tidigare har vi målat tavlor eller dekorerat stolar. I år planterar vi i gamla stövlar och sätter ut för att vi vill visa att barnen finns och att de är viktiga i samhället, säger hon.
Under den lilla promenaden från förskolan upp till Drottninghögs centrum sätts det ut en stövel i taget med några meters mellanrum.
Syftet med stövelaktionen är att synliggöra barnen i samhället.Bild: Isabel Aguilar
När den första gruppen är framme blir det fruktstund och treårige Oscar Pham är nöjd med sin insats.
– Stövlarna ska stå där nu. Sen ska vi gå tillbaka och leka, säger han och mumsar i sig sitt äpple.
Treåriga Oscar Pham sätter ut flera stövlar och vet precis var de ska stå.Bild: Isabel Aguilar
Under eftermiddagen samlas sedan stövlarna in igen. Helene Saetre berättar att det finns lite planer på vad som ska hända med dem sen.
– Vi har pratat om att sätta ut några nere vid Knutpunkten för att sända ut budskapet till fler människor i staden. Vi har gjort liknande saker tidigare när vi delat ut små budskap på stan.
Gå till toppen