Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Minnesord om Claes Wahlöö

Claes Wahlöö, Lund, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 79 år. Han efterlämnar hustrun Eva och två söner.

Claes Wahlöö.Bild: Ingemar D Kristiansen
När den digitala uppslagsboken ”Kulturportal Lund” för sex år sedan lyckades engagera Claes Wahlöö i verksamheten steg kompetensen avsevärt i redaktionen. Han bidrog först med texter och foton, och accepterade sedan att också ingå i styrelsen. I det pågående arbetet med förnyelse av Kulturportalen var Claes ovärderlig med sitt sinne för struktur och konsekvens.
Claes var något av en levande uppslagsbok om Lund. Personer, levande och döda, kvarter, gator, kyrkor och andra byggnader, både rivna, befintliga och planerade. Och som arkeolog behärskade han det det underjordiska Lund.
Han delade frikostigt med sig av sin kunskap på flera sätt. När vi lanserade en serie på Kulturportalen om ”Märkvärdigheter i Lund” var det Claes som stod för den absoluta merparten. Serien har också getts ut som en liten skrift.
Han initierade också en serie om arkeologiska fynd – Spadtagen – som förändrat vår syn på Lund. Bara dagar innan han gick bort levererade han manus till hela serien. Och bilder. Han var en skicklig fotograf och ställde alltid upp när det behövdes.
Man lärde sig mycket genom att samarbeta med Claes – och det var också nöjsamt. Han hade en snäll humor men kunde också vara besk i kommentarerna.
Ibland hade han bara tid att vara med en stund på mötet. Han hade viktigare uppdrag: att ta hand om barnbarn.
Det är svårt att fatta att vi inte mer få höra hans sakliga inpass, hans stilla muttrande som sen bröts av ett bullrande skratt. Vi kommer att sakna honom mycket.
För Kulturportal Lund
Ingrid André
Solveig Ståhl
Gå till toppen