Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rivning väntar för Klaras hus

Nu verkar det stå klart att det gamla gruvhuset på Vännegatan i Nyvång kommer att rivas. Samtidigt råder det delade meningar om ifall rivningsarbetet påbörjats och kommunen i så fall ska ge sig själv straffavgifter.

Innan rivningen påbörjas bör en noggrann dokumentation av Klaras hus genomföras, både ut- och invändigt, enligt länsantikvarie i Skåne.Bild: Annsofie Wieland
Frågan om ifall Klaras hus på Vännegatan i Nyvång ska räddas eller inte har nu kommit ett steg närmare sitt avgörande. Nyligen beslutade bygg- och miljönämndens arbetsutskott att rekommendera ett tillstånd att riva byggnaden.
Läs också Antikvarie ser två sätt att bygga och bevara
Egentligen skulle frågan om rivningstillstånd ha varit löst för länge sedan. Det fanns dock aningar om att huset, som hör ihop med gruvmiljön från 1900-talets början, kunde ha ett kulturellt värde.
Därför bestämdes det att först skulle länsantikvarien i Skåne titta på huset och bedöma hur kommunen skulle gå vidare. Som tidningen redan berättat presenterade länsantikvarien sedan två möjliga lösningar.
Antingen kunde huset byggas om och förses med en tillbyggnad. Alternativet var att riva huset under förutsättning att eventuell nybyggnation gjordes på ett sätt som till det yttre stämde överens med den äldre bebyggelsen i Nyvång.
Vid sitt senaste möte bedömde bygg- och miljönämnden att en ombyggnad skulle bli både komplicerad och dyr med tanke på husets dåliga skick.
Redan tidigt i våras, i samband med att man sökte rivningslov, inledde Björnkulla fastigheter, BFAB, arbeten med att plocka ner husets eternittak. Det har gett upphov till delade meningar kring om rivningsarbetet ska anses påbörjat innan rivningslov fanns.
I så fall måste kommunens bygg- och miljönämnd enligt lag ta ut en sanktionsavgift av BFAB. Kommunen måste enkelt uttryckt bötfälla sig själv.
Det resonemanget går BFAB:s vd Mikael Fors inte med på.
– Vi väntade oss ett rivningstillstånd redan i början av året och började därför med en sanering av huset genom att plocka ner eternittaket. Tanken var att bli klara med saneringen lagom till rivningstillståndet kom och därefter fortsätta med själva rivningen, säger han.
Beslut om rivningstillstånd ska tas i bygg- och miljönämnden den 20 maj.
Gå till toppen