På lördag, den 18 maj, demonstrerar vi mot de nedskärningar på förskolan och skolan som sker runt om i landet. Tvärtemot vad politiker från samtliga partier lovade i valrörelsen lägger landets kommunpolitiker stora besparingskrav på verksamheterna, samtidigt som statens krav på förskolan och skolan fortsätter att öka.
Tankesmedjan Balans har under de senaste åren visat att ökade kostnader i förskolan och skolan inte kompenseras fullt ut av ökad budget för verksamheterna. Politiker har lagt så kallade “effektiviseringskrav” på förskolan och skolan samtidigt som de förväntat sig att samma eller högre kvalitet ska uppnås, trots ständigt lite sämre ekonomiska förutsättningar.
Nedskärningarna är större i år och de kommande åren ser det än värre ut. Vi som jobbar i förskolan och skolan blir redan sjuka av för hög arbetsbelastning.
Annons
Annons
Vi kan inte acceptera att obalansen mellan krav och resurser i arbetet ökar ytterligare.
Nästan var vi än tittar i Skånes kommuner hittar vi besparingskrav på förskolan och skolan under 2019. I Malmö stad skär politikerna ner gymnasieskolans budget med 1 procent och förskolans och grundskolans budget med 0,5 procent. I Trelleborg skärs skolans budget ner med 56 miljoner och i Hässleholm är i år besparingskraven på skolan så stora att skolchefen inte ansåg att de var möjliga att klara av. Då fick hon sparken av de styrande politikerna.
När vi undersöker politikernas planer inför 2020 ser det ännu dystrare ut. Helsingborgs politiker planerar till exempel att spara 2 procent på skolan och Lunds politiker anser att de kanske måste spara än mer.
Överallt ska det sparas på förskolan och skolan men kvaliteten ska enligt de politiker som styr ändå vara densamma eller öka. Vi som jobbar förväntas bli effektivare, men förskolan och skolan är inte en fabrik. Omvårdnad och undervisning sker inte på löpande band. Kraven är orimliga.
Vi möter allt oftare anställda i skolan och förskolan som vittnar om en orimlig arbetsbelastning.
Under många år har vi försökt förmå kommunpolitikerna att satsa på förskolan och skolan istället för att skära ner. Nu ser vi resultaten av att politikerna valt att inte lyssna på oss.
Vi kräver därför att:
• Inga fler sparkrav läggs på förskola och skola.
Annons
• Inga fler effektiviseringskrav läggs på förskola och skola.
• Inga fler onödiga arbetsuppgifter läggs på lärare.
• Onödiga kringuppgifter plockas bort från lärares arbetsuppgifter.
• Lärare får en dräglig arbetsmiljö.
Annons
”Lärarmarschen” är ett nationellt gräsrotsinitiativ från Lärarupproret och Förskoleupproret som i Skåne arrangeras i Malmö med stöd från lärarfacken i staden och kommunerna runt omkring samt Kommunal.
Vi hoppas att alla som vill se satsningar på förskolan och skolan istället för fortsatta besparingar möter upp den 18 maj. Dagen är bra lämpad för demonstrationer mot nedskärningar i förskolan och skolan. Idag, den 16 maj, firas förskolans dag och för några dagar sedan, den 14 maj, var det fritidshemmens dag. Två verksamheter vars personal ofta är sjukskriven på grund av hög arbetsbelastning.
Fredrik Björkman
gymnasielärare och vice ordförande i Lärarförbundet Malmö
Catharina Niwhede
distriktsordförande för Lärarnas riksförbund Malmö
Lotta Cederberg-Gedik
grundskollärare och ordförande i Lärarförbundet Kävlinge
Elin Dahmberg
lärare på Malmö latinskola
Roine Selind
förskollärare i Malmö stad
Lilian Birath
lärare på Nils Fredrikssons utbildning i Svedala
Tina Sandberg
barnskötare i Malmö stad och lokal företrädare för Förskoleupproret
Veton Kaliqi
ordförande i Kommunal för sektion 16 Förskola och skola Malmö
Helena Åhlin
ordförande i Lärarförbundet Helsingborg