Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Beslut om drogfritt boende får stöd

Politikerna är försiktigt positiva till förslaget om att göra om Fäladens missbruksboende till en helnykter verksamhet.

Fäladen — ett boende för missbrukare inom socialtjänsten — ska förändras. Det ska bli mer behandlingsinriktat, med generella drogtester och avstängning av den som inte klarar att vara nykter. Det är i alla fall vad förvaltningen vill.
De boende är däremot oroliga för att bli hemlösa.
Bo-Göran Gustavsson och Arne Urban är boende på Fäladen. De bodde också på Granet, som det hette då det låg mer centralt.Bild: Britt-Mari Olsson
Det är dock politikerna i individ- och familjenämnden som bestämmer om det blir av, efter att nämndsordföranden Torbjörn Brorsson (M) lyft ärendet dit.
Nämndens arbetsutskott hade uppe frågan på onsdagen, men utan att egentligen bestämma sig.
– Det var för att ärendet kommit till oss så sent. Men vi hade en diskussion där jag uppfattade det som att både vi och S står bakom, säger Torbjörn Brorsson (M).
– Vi tror att det är en bra inriktning. Men vi vill hinna läsa igenom det ordentligt och diskutera med de andra i nämnden innan vi bestämmer oss, säger Cecilia Hallberg Berndtsson (S), andre vice ordförande i individ- och familjenämnden.
Sverigedemokraternas representanter ville istället bordlägga frågan eftersom uppgifterna var nya.
– Vi har inte pratat oss samman än, men med stor sannolikhet kommer vi att rösta nej. Det verkar som att de kommer att hamna på gatan, och det tycker vi inte om, säger Lars Ekvall, (SD) gruppledare i nämnden.
”Han som jag är god man för kommer att stå på gatan den 1 juni, är jag rädd” säger Lars-Göran Lindskog (t h). Till vänster Bo Hansson, en annan av de boende.Bild: Britt-Mari Olsson
I måndagens tidning uteslöt inte Pia Söderstjerna, verksamhetschef inom socialtjänsten, att någon av dagens boende blir hemlösa. Samtidigt ska det finnas en chans för den som ”verkligen vill” att bo kvar, även efter positivt drogtest.
Det löftet tror inte Lars-Göran Lindskog på. Han är god man för en av de boende, som enligt Lars-Göran Lindskog inte fått besked av sin socialsekreterare om framtiden, från 1 juni då man planerat att införa de nya reglerna.
– Han som jag är god man för kommer att stå på gatan den 1 juni, är jag rädd. Han kommer att fara illa, det vet jag, säger Lars-Göran Lindskog.
Läs också ”Vi bor ju här av en orsak – det är att vi är fyllhundar allihopa”
Läs också Missbruksboendets regler blir politisk fråga
Det formella beslutet om Fäladen tas 23 maj. Treklövern (L, M, MP) har egen majoritet i nämnden och kan driva igenom förslaget utan stöd av S eller SD.
Gå till toppen