Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare för proteströrelse flyr Marocko

Nawal Benaissa. Arkivbild från juni 2017.Bild: Fadel Senna/AFP/TT
Aktivisten Nawal Benaissa, som under ett par månader ledde en proteströrelse i norra Marocko 2017, har flytt landet och sökt politisk asyl i Nederländerna, rapporterar den spanska nyhetsbyrån EFE.
– Jag förföljs och hotas konstant av fängelse om jag rör mig i närheten av en demonstration, säger fyrbarnsmamman.
Nawal Benaissa dömdes till tio månaders villkorlig dom i januari, vilket har kritiserats av människorättsorganisationen Amnesty.
Proteströrelsen, kallad Hirak du Rif, krävde bland annat sjukhus och bättre vägar i den eftersatta regionen runt Rifbergen i norra Marocko.
Startskottet ljöd i oktober 2016, när fiskhandlaren Mohcine Fikri klämdes till döds i en sopkompressor efter att polisen kastat hans fångst där. Kraven fick stort gehör och inspirerade protester i flera marginaliserade områden i kungadömet.
Ett tusental aktivister och journalister har gripits sedan dess, och runt 500 domar har fallit. I ett uppmärksammat beslut av domstolen i Casablanca dömdes rörelsens första ledare, Nasser Zefzafi, till 20 års fängelse i fjol.
Gå till toppen