Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Afghanska styrkor dödade i oavsiktligt anfall

Provinsen Helmand i Afghanistan.
Minst åtta personer ur de afghanska säkerhetsstyrkorna har dödats och tolv har skadats i ett amerikanskt luftangrepp i provinsen Helmand i södra Afghanistan. Enligt lokala myndigheter pågick en konflikt med talibaner i området varpå säkerhetsstyrkorna kallade på flygförstärkning.
Enligt USA:s militära talesperson i Afghanistan, överste Dave Butler, hade de amerikanska styrkorna fått klartecken att området tömts på afghansk militär innan man öppnade eld.
– Olyckligtvis var det inte så och en tragisk olyckshändelse blev resultatet. Afghanska säkerhetsstyrkor och talibaner dödades, säger Dave Butler enligt AFP.
Nasrat Rahimi, talesperson för landets inrikesdepartement, säger att en delegation har utsetts för att undersöka händelsen.
De senaste månaderna har afghansk och amerikansk militär intensifierat sina luftangrepp mot talibaner och IS-anhängare i landet. Incidenter av slaget ”friendly fire” (vådabekämpning på svenska), som innebär oavsiktlig bekämpning av egen trupp, är inte ovanliga i landet. 2017 dödades 16 afghanska poliser av misstag i amerikanska luftangrepp.
Gå till toppen