Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Psykiatrin: ”De som behöver bli inlagda blir inlagda”

Svåra bedömningar och snabba förändringar i patienters tillstånd är två skäl till att psykiskt sjuka människor kan vara farliga för sig själva och för andra. Men att någon skulle nekas vård på grund av platsbrist tillbakavisas av psykiatrins verksamhetschef Maria Holst.
– De som behöver bli inlagda blir inlagda, säger hon.

Såväl poliser som nära anhöriga frågar sig hur den 29-årige man som misstänks för knivattacken mot en 60-årig kvinna tilläts vandra på stadens gator när varningsklockor om hans farlighet ringt i många år. Mannen har gjort sig skyldig till flera våldsbrott och är känd för att bära kniv. Hans svåra psykiska besvär är sedan länge väl dokumenterade. 29-åringen har varit föremål för såväl psykiatrisk öppenvård som tvångsvård. Och hans mamma vittnar om en lång kamp för att han ska få den hjälp han behöver.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen