Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Psykiatrin: ”De som behöver bli inlagda blir inlagda”

Svåra bedömningar och snabba förändringar i patienters tillstånd är två skäl till att psykiskt sjuka människor kan vara farliga för sig själva och för andra. Men att någon skulle nekas vård på grund av platsbrist tillbakavisas av psykiatrins verksamhetschef Maria Holst.
– De som behöver bli inlagda blir inlagda, säger hon.

Såväl poliser som nära anhöriga frågar sig hur den 29-årige man som misstänks för knivattacken mot en 60-årig kvinna tilläts vandra på stadens gator när varningsklockor om hans farlighet ringt i många år. Mannen har gjort sig skyldig till flera våldsbrott och är känd för att bära kniv. Hans svåra psykiska besvär är sedan länge väl dokumenterade. 29-åringen har varit föremål för såväl psykiatrisk öppenvård som tvångsvård. Och hans mamma vittnar om en lång kamp för att han ska få den hjälp han behöver.
Maria Holst är verksamhetschef för psykiatrin i Helsingborg, Ängelholm och Landskrona. Hon är av patientsekretesskäl förhindrad att uttala sig om enskilda fall men säger:
– När en person kommer till oss för egen maskin eller med polisen så kan han eller hon bli inlagd på frivillig basis om en läkare bedömer att det är nödvändigt. Men vården är frivillig, så efter två timmar kan den som vill gå hem. Det är ett dilemma.
Vid tvångsvård ska en allvarlig psykisk störning och ett antal andra kriterier ligga för handen.
– Tvångsvård är integritetskränkande och omprövas därför kontinuerligt av läkare. Det kan handla om svåra bedömningar och överväganden. Tillståndet hos en person som bedöms vara redo att skrivas ut kan förändras snabbt efter utskrivningen, säger Maria Holst.
Att allvarligt och akut psykiskt sjuka personer nekas vård förekommer enligt Maria Holst däremot inte.
– Nej, de som som behöver bli inlagda blir inlagda. Skulle vårdplatserna i Helsingborg inte räcka till så tar vi hjälp av andra områden i Skåne.
Gå till toppen