Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Regnigt när körningstävlingarna i Åstorp drog igång

Under hela helgen kommer det att hållas körningstävlingar på ryttarföreningens banor ute vid Tingvalla. Ett fyrtiotal ekipage från hela Sverige har kommit för att köra med häst och vagn.

Det är idel tunga moln på himlen och små, ynkliga regndroppar faller i omgångar över tävlingsbanan, som om regnet inte riktigt vet om det ska bruka allvar eller lägga av.
Men i brist på sol så skiner istället tävlingsledaren Ulla Herner desto mer.
– Vi kör den här tävlingen varje år, exakt när vi började vet jag inte men det är många år nu. Det har blivit lite av en tradition, säger hon med ett leende.
Kusken Marie Kahrle och groomen Karin Calming värmer upp. I dressyrmomentet är groomen mest passagerare, men ska egentligen hjälpa kusken att parera svängarna och göra det så smidigt som möjligt att ta kurvorna.Bild: Sven-Erik Svensson
Egentligen skulle tävlingen bara ha 40 startande, men anmälningarna kom in så snabbt att ett extra ekipage hann slinka med innan arrangörerna Åstorpsortens ryttarförening och Krika hästsportsförening hann reagera.
– Det har kommit folk från stora delar av landet, de mest långväga har åkt ända från Gävle. Sen har vi faktiskt ett team från Norge också, säger Ulla Herner.
Först ut i svåra klassen var Karina Rydberg och dottern My Rydberg med nordsvensken Lothar som dragare.Bild: Sven-Erik Svensson
Det ska tävlas i både svår och medelsvår klass och i tre olika deltävlingar; dressyr på fredagen, maraton på lördagen och slutligen en precisionstävling på söndagen.
– Maraton är nog det roligaste för publiken, det brukar vara mycket fart. Men vi får ju hoppas att vi har vädret med oss då så publiken kommer, säger hon.
Den publiken får i så fall stifta bekantskap med bland annat teamet Marie Kahrle och Karin Calming från Flyinge. Helt nöjda efter dagens dressyr var de dock inte.
– Vi var över hela banan. Han blev nog lite rädd för något, han är rätt så orutinerad och har bara varit med i två tävlingar tidigare, säger Marie Kahrle.
Mare Kahrle och Karin Calming hoppas att tävlingarna i Åstorp ska leda till att de blir färdigkvalade till SM.Bild: Sven-Erik Svensson
Han, det är hästen Rarino. En 13 år gammal hannoveranare som inte ser ut att vara rädd just nu när Karin Calming hoppat ner från vagnen och ställt sig intill honom.
De båda tjejerna har tävlat ihop sedan 2003, ofta i VM-sammanhang och har skrapat ihop en fin medaljskörd genom åren.
– I början var min far Måns också med i maraton men sedan tre år har det varit jag och Karin. Två guld och två silver har det blivit tillsammans, säger Marie Kahrle.
– Och en massa tårar... Men det är glädjetårar, fyller Karin Calming i.
Gå till toppen