Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Annonsen som fick rektorn att byta jobb

En formulering i annonsen lockade Helena Esbjörnsson till Munka folkhögskola.

Helena Esbjörnsson blir ny rektor på Munka folkhögskola. Hon kommer närmast från ett jobb som rektor på Segragymnasiet i Östra Ljungby.Bild: Niklas Gustavsson
Helena Esbjörnsson tar efter sex år som rektor för Segragymnasiet i Östra Ljungby steget över till samma position på Munka folkhögskola.
– Jag bestämde mig för ett år sedan att jag ville prova på något annat i mitt yrkesliv och sedan dess har jag haft den tanken. När jag såg annonsen så var det en formulering som lockade mig. Därför sökte jag tjänsten, säger Helena Esbjörnsson, strax innan hon ska träffa personalen i Munka Ljungby och därefter de som jobbar på filialen i Perstorp.
I annonsen stod det att skolan sökte en "driven samhällsbyggare".
– Det vill jag vara så det kändes helt rätt, säger hon.
Helena Thomasson tillträder tjänsten den 29 juli, efter semestern.
– Jag håller på att läsa in så mycket som möjligt om skolan. Sedan räknar jag med att lära mig saker hela tiden här. Både av personalen och deltagarna, säger hon.
Helena Esbjörnsson är född i Kyrkoköpinge söder om landsvägen mellan Malmö och Ystad.
– Kyrkoköpinge är nu nästan en förort till Trelleborg. Så jag är en tjej från Söderslätt. I botten är jag adjunkt och har jobbat i skolvärlden hela mitt yrkesliv, säger hon.
Helena Esbjörnsson ny rektor för Munka folkhögskola vill utveckla och utvecklas i sin nya miljö.Bild: Niklas Gustavsson
Hon har bland annat jobbat i Bjuv och Svalöv.
De senaste sex åren har hon varit rektor på Segragymnasiet i Östra Ljungby.
– Första året var det kommunalt. Men sedan har det inte varit det. Nu ser jag verkligen fram mot att få vara med och utveckla det här, menar Helena Esbjörnsson.
Hon menar att mixen av människor ökar möjligheten till utveckling.
Hon är skolans andra kvinnliga rektor under de drygt 100 år den funnits.
– I och med att det finns så många olika utbildningar så finns här en mix av deltagare. Här finns elever från många orter i landet. Det är både män och kvinnor i olika åldrar och med olika bakgrunder. Det är spännande, säger Helena Esbjörnsson.
Hennes företrädare Jonny Nilsson slutade i mars efter 1,5 år. Sedan dess har Roger Sjunner varit ställföreträdande rektor på skolan.
– Han fick jobb som samordnare för folkhögskolorna i Skåne. Så vi kommer säkert att ha mycket kontakt med honom i framtiden, säger Bengt Larsen, ordförande för Munka folkhögskola.
Gå till toppen