Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Markägare i kläm mellan kommunen och reklambolag

Kravet från kommunen nådde aldrig fram till den som ägde en släpvagn med reklam vid motorvägen. Nu går kravet vidare till markägaren — som hotas med vite om inte skylten flyttas.

Kommunerna jagar olagliga skyltar längs vägarna, såväl fastmonterade som de på bilden som har hjul. Arkivbild från motorvägen utanför Ängelholm.Bild: Niklas Gustavsson
Kommunens stadsbyggnadsförvaltning vill få bort en reklamskylt som vetter mot motorvägen, strax söder om avfarten Landskrona norra. Skylten har inget tillstånd, vilket enligt förvaltningen bryter mot lagen med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning.
I januari vände man sig därför till markägaren — en kvinna i 70-årsåldern — med ett föreläggande om att ta bort skylten. Men hon hänvisade till Släpvagnsreklam AB, som äger skylten och hyr marken av henne.
– De har sagt att de tar hand om det. Det är inte min skylt, säger kvinnan till tidningen.
Och det bekräftar också företaget: ”Vi tar alltid ansvaret för fordonet gentemot våra markägare, dom är alltid utan ansvar. Eventuellt krav eller något annat ska riktas mot fordonsägaren, i det här fallet Släpvagnsreklam”, skriver vd Peter Persson i ett mejl till tidningen.
Så i april skickade kommunen ett föreläggande till reklamföretaget.
– Men de tog inte emot det. Därför tog jag beslutet att skicka det till fastighetsägaren, och så får hon skicka det vidare, säger Marika Brockie, bygglovshandläggare på Landskrona stad.
Nu föreslås dessutom en skärpning av föreläggandet, med ett vite på 5 000 kronor per månad från och med juli. Stadsbyggnadsnämnden tar ställning till förslaget nästa vecka.
Peter Persson på Släpvagnsreklam säger sig dock inte känna till något föreläggande. Han menar att Landskrona stad då borde försöka igen, med en delgivning istället för ett rekommenderat brev.
Han vill inte svara på om företaget överväger att flytta på skylten, men hävdar att ”våra vagnar aldrig [ står] trafikfarligt utan alltid enligt Trafikverkets rekommendationer, i detta fall 50 meter från vägen, inte där vägen svänger eller vid avfarter”.
Landskrona stad har haft fokus på att rensa vägarna från reklam senaste tiden, och utfärdat flera förelägganden. Enligt Marika Brockie återstår nu bara två sådana skyltärenden — den nu aktuella vid Landskrona norra och ett längre upp i Glumslövs backar.
– Är inte skylten borta i jag tror 15 eller 17 maj kommer jag att ta upp det till nämnden med vite, precis som det här, säger Marika Brockie.
Ur lagens synvinkel spelar det ingen roll på om skylten sitter på något på hjul — släp, traktor eller cykel. Inte heller blir det mer tillåtet för att man sätter upp skylten på en gammal lada eller något annat hus — om det inte är verksamheten i huset man gör reklam för.
– Det finns rätt gedigen domstolspraxis för det, det är prövat upp till Högsta domstolen, sa länsassessor Marita Svensson till tidningen i mars.
Hur ser det du på att kravet skickas tillbaka till dig?
– Då får de väl göra det. Jag kan inte göra någonting åt det, säger markägaren.
Läs också Hotas med böter för reklam mot motorvägen
Läs också Landskrona fortsätter jaga skyltar utmed motorvägen
Gå till toppen