Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Elbilsföretag från Ängelholm kan bli årets startup

Ingenjören Thomas Koch påbörjade arbetet med att bygga en egen elbil hemma i sitt garage i Vejbystrand. Nu kan Ecoist bli årets startup.

Thomas Koch har utvecklat sin egen elbil, i företaget Ecoist med Thomas Angskog. Den är främst tänkt som en pendlarbil för landsvägskörning. (Arkivbild.)Bild: Niklas Gustavsson
En trehjulig elbil för två personer, som kan köra i 110 kilometer i timmen, med elva mils räckvidd. Det är idén med Ecoist.
En bil med flygplansinspirerad design, säger Thomas Koch, som driver företaget med Thomas Angskog.
– Vi vill att vår produkt ska ha sportiga köregenskaper, och vara väldigt energieffektiv. Tanken är att det ska vara lågt luftmotstånd, och så ligger det självklart en hel del lagkrav i det. Och det ska vara en produkt som går att tillverka på ett vettigt sätt.
Ecoist är nu en av de nominerade inför att årets bästa startup ska koras i regionfinalen av entreprenörstävlingen Venture cup.
Thomas Koch flyttade till Sverige i början av 2000-talet för att jobba för Koenigsegg. Fordonsingenjören hade arbetat med att ta fram allt från cyklar till motorer när han fick idén till Ecoist.
Sedan tidningen träffade Thomas Koch för ett drygt år sedan har den funktionsmodell som tagits fram hunnit testköras av ett 30-tal personer.
– För att utvärdera köregenskaperna och helt enkelt lära oss mer om vad folk tycker om den, säger Thomas Koch.
Bilen har också ställts ut på mässor och utställningar runt om i Sverige, och på Vallåkraträffen.
Tanken är att bilen ska vara så strömlinjeformad som möjligt, för att kunna pendla längre på lite batteri. Karossen är tillverkad i naturfiberförstärkt bioplast.
Det är viktigt att vi bygger ett fordon som verkligen håller vad det lovar.
Nu designas en produktionsmodell, och bilen utvecklas med sikte på att bli godkänd för den europeiska marknaden.
Än så länge är man en bit ifrån att komma i gång med produktion. Men till sommaren ska man ha en design som går att tillverka.
– Vi har skjutit lite på marknadsföring, försäljning och investeringar. Först vill vi kunna visa den färdiga designen. Det är viktigt att vi bygger ett fordon som verkligen håller vad det lovar, säger Thomas Koch.
Venture cups södra regionfinal avgörs i Lund på måndag den 20 maj.
– Det är väldigt spännande att presentera sina tankar och sin idé för en jury och få feedback.
Läs också Han byggde en egen elbil i sitt garage i Vejbystrand
Gå till toppen