Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktör Jonas Kanje

Jonas Kanje
Korruption i Helsingborg om och om igen – vad gräver vi upp härnäst?

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

2013. HD avslöjade att företaget Swedfresh, med Helsingborgs stads goda minne, tillåtits dominera torghandeln på Söder. Svartarbete förekom och papperslösa arbetare arbetade för 20–40 kronor i timmen.

2017. Fritid Helsingborg handlade varor för miljoner av ett företag som kopplades till fritidschefen Hans Egger. Eggers son anställdes också på tvivelaktiga grunder inom Fritid Helsingborg. HD avslöjade alltihop i en lång rad artiklar.

2018. I en granskning visade HD att Helsingborgs stads säkerhetschef hade nära kopplingar till flera personer som dömts för ekonomiskt brottslighet. Dessutom hade säkerhetschefen varit inblandad i flera stora konkurser.

Annons

Annons

2019. I en pågående granskning har HD berättat hur en kommunal tjänsteman hyrt ut bostäder till bland annat sin dotter till mycket förmånliga villkor. Mer kommer!

I rollen som chefredaktör tycker jag att detta är en ganska angenäm lista. Den visar att vi gör nytta, att journalistik är en viktig del av demokratin. Helsingborgs stad förfogar över enorma summor av våra gemensamma pengar och utövar en mycket ingripande makt mot många helsingborgare.

Den makten måste granskas av oberoende medier.

Så kanske är listan ovan mest en konsekvens av att Helsingborg har en ovanligt skarp lokaltidning. Jag gillar den tanken.

En annan tanke: Helsingborgs stads förvaltningar och bolag har ungefär 10 000 anställda. Det är som en mindre stad. Statistiskt sett innebär det att några – även i ledande ställning – kommer att fuska, försöka tillskansa sig fördelar eller på annat sätt uppträda olämpligt.

I de flesta moderna organisationer är ansvar delegerat i flera led och de anställda förväntas ta ansvar under stor frihet. Det slutar med att en och annan syltburk blir för frestande.

Annons

Stark lokaltidning. Statistik. Ändå dröjer sig en dålig smak kvar i munnen. Som invånare i Helsingborgs stad är det svårt att inte bli provocerad, rentav förbannad, över att vi gång på gång lyckas gräva upp så allvarliga missförhållanden. Listan i början av artikeln innehåller bara de mest uppenbara exemplen. Det finns mer.

Och trots att jag vet att det jobbar otroligt många kompetenta chefer i Helsingborgs stad så måste frågorna ställas:

Hur kan det hända om och om igen?

Gör de kommunala cheferna och i förlängningen politikerna tillräckligt för att stävja korruption och andra missförhållanden?

Vad gräver vi upp härnäst?

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan