Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nederländerna vann ESC efter rafflande omröstning

Sverige såg ut att gå mot seger, men John Lundviks låt slutade sexa.

Duncan Laurence med segerstatyetten.Bild: Sebastian Scheiner
Duncan Laurence sjöng om ”a losing game” och han gjorde det hela vägen upp till toppen av prispallen. När folket sagt sitt blev holländarens låt ”Arcade” årets segrare i Eurovision Song Contest.
– Det är sant att låten varit segertippad, men de där förutsägelserna är inget jag har kunnat ta på allvar. Jag vågade inte ens drömma om att vinna, sade Duncan Laurence när han mötte pressen efter sin triumf. Detta är Eurovision, där kan verkligen precis allt hända. Man kan inte veta hur folk röstar.
Sällan har jurygruppernas och folkets röster skiljt sig lika markant som i år. Juryfavoriter som Nordmakedonien och Sverige fick sparsamt med röster från allmänheten, däremot var den norska jojkschlagern en stor folklig favorit.
Upplägget gjorde att det i de allra sista sekunderna av röstredovisningen stod mellan Sverige och Nederländerna, men när Lundvik väl fick sina folkliga poäng visade de sig inte vara fler än 93. Duncan Laurence hade fått 261.
Den svenska låten fick 293 poäng av jurygrupperna, två fler än Nordmakedoniens pampiga girl power-ballad. Där fanns ett tema som anknöt till Netta Barzilais fjorårsvinnare ”Toy”. Med visst fog kan man säga att årets vinnarlåt anknyter till Salvador Sobrals portugisiska vinnarlåt från 2017, ”Amar pelos dois”, en mycket försiktig ballad. Sobral har gjort sig känd, och i vissa läger illa omtyckt, för sina utlåtanden efter sin seger då han talade om en seger för musiken på bekostnad av ”fyrverkerier” som han inte tycker har i ESC att göra. Men skillnaderna är lika markanta, det finns något bombastiskt över Laurences låt som helt saknades i den portugisiska.
– Jag uppskattade bägge artisterna, både Salvador Sobral och Netta. Jag har inget emot fyrverkerier, men de ska användas i rätt sammanhang och användes för att stötta musiken och artister, sade Duncan Laurence efter tävlingen.
”Arcade”har han skrivit tillsammans med två andra låtskrivare, däribland Joel Sjöö som är en låtskrivare från Borås. De skrev låten på den musikskola i TIlburg där Laurence pluggade. Låten är rätt otypisk för det här sammanhanget, en ballad som för tankarna till bandet Coldplay.
Detta är holländarnas femte seger genom åren, men det var länge sedan sist: år 1975, då gruppen Teach-In vann med låten ”Ding-a-dong”.
Vad fick då Duncan Laurence och ”Arcade” att vinna, efter 44 år?
– Uppriktigt sagt: jag har ingen aning. Men jag hoppas att det är för att jag berörde publiken, att jag inspirerade människor med låten och med berättelsen bakom den.
Lundviks ”Too late for love” fick maximala tolv poäng av flest jurygrupper, tio stycken. När röstsiffrorna från semifinalerna redovisades natten till söndagen visade det sig att Sverige var andrafavorit i sin semi, efter just Nederländerna. I den första semin fick Australien flest röster.
Fakta

De tio i toppen

1. Nederländerna

2. Italien

3. Ryssland

4. Schweiz

5. Norge

6. Sverige

7. Azerbajdzjan

8. Nordmakedonien

9. Australien

10. Island

Gå till toppen