Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vasatorpsgolfaren laddar för VM i Japan

Uttagningen till lag-VM ger självförtroende. I framtiden drömmer Vasatorpsgolfaren Elsa Svensson om att leva på sin sport.

Vasatorpsgolfaren Elsa Svensson är en av tre spelare som är uttagen till flick-VM i Japan i mitten av juni.Bild: Göran Söderqvist
I mitten av juni åker svenska golftalanger på pojk- och flicksidan till Japan för att spela VM. I truppen återfinns Elsa Svensson, som till vardags tävlar för Vasatorps GK. Tidigare har hon ett brons på EM på meritlistan.
– Att få spela VM var ett av mina största mål i år. Det känns jätteskönt att få den bekräftelsen på att allt går i rätt riktning, säger Elsa Svensson.
– Jag har aldrig spelat i Asien och inte mött någon utanför Europa. Att få jämföra sig med de spelarna känns som en rolig uppgift.
Vilka förväntningar har det svenska laget?
– Vi åker mest dit för att få uppleva att möta andra nationer, men förra året slutade Sverige trea och det ser jag som ett rimligt mål.
Svenska flicklandslagets coach Carl Gustavsson ser stor potential i Elsa Svensson.
– Hon jobbar hårt och är en av tjejerna som ingår i landslagssatsningen. Hon flyttar fram positionerna hela tiden och är väldigt stark i det långa spelet, säger han.
18-åringen flyttade till Helsingborg från Mariestad hösten 2017 för att gå på golfgymnasiet på Filborna. I år bytte hon klubb till Vasatorps GK.
– Jag trivs jättebra. Helsingborg är en fin stad, skolan är bra och Vasatorp är superfint. Klubben har Sveriges bästa förutsättningar.
Till vardags spelar hon på Teen Tour, som är Golfförbundets tour för juniorer i tre steg. Elsa Svensson håller till på den högsta nivån där och vann nyligen tävlingen Grand Opening i Vellinge.
– Det var skönt att komma in i det igen. Säsongen började lite knackigt för egen del, men i de senaste tävlingarna har jag spelat riktigt bra. Järn- och närspelet är mina styrkor, utslagen har jag lite problem med även om jag ofta kan träffa green ändå. Missar jag blir det ofta chip och enputt.
De senaste veckorna har Elsa Svensson lagt stort fokus på sin puttning, vilket har gett effekt inför kommande utmaningar. Innan det bär av till VM väntar en internationell tävling i Tyskland med landslaget – och blickar man långsiktigt hoppas Elsa Svensson kunna visa framfötterna på hög nivå.
– Jag vill definitivt satsa, förhoppningsvis kan jag leva på golfen i framtiden. Nästa steg är college i USA och snart ska jag komma i gång och börja söka dit, säger Elsa Svensson som har två år kvar på Filbornagymnasiet.
– Jag tror att college hade varit väldigt bra för min utveckling. Man kan spela mot de bästa i USA och samtidigt få en vettig utbildning om det inte skulle gå som man tänkt sig. Det ger en trygghet.
Elsa Svensson.Bild: Göran Söderqvist
Fakta

Lag-VM

Speldatum: 18–21 juni.

Spelplats: Chukyo Golf Club, Japan.

Format: 72 håls lagspel. För pojkarna räknas tre av fyra resultat från varje rond medan det för flickorna är två av tre resultat som räknas. Det finns även en individuell klass för både pojkar och flickor. Där räknas spelarens alla fyra ronder

Sveriges trupp, flickor:

Elsa Svensson, 18 år, Vasatorps Golfklubb

Ester Fägersten, 17 år, Hills Golfklubb

Louise Rydqvist, 17 år, Värnamo Golfklubb

Sveriges trupp, pojkar:

Gustav Andersson, 18 år, Bokskogens Golfklubb

Rasmus Hjelm, 18 år, Ljunghusens Golfklubb

Adam Wallin, 17 år, Ulricehamns Golfklubb

Algot Kleén, 17 år, Skaftö Golfklubb

Källa: Svenska Golfförbundet.

Gå till toppen