Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vikens förskolor får utmärkelse för sin inriktning på hållbar utveckling

En tvåårig satsning på att arbeta med miljötänk och minimera kemikalier har gett sitt resultat. Nu har Vikens förskolor Norra hage, Svanebäck och Vikens ry fått utmärkelse för hållbar utveckling av Skolverket.

På torsdagskvällen samlades barn, föräldrar och personal för att fira att Vikens förskolor fått utmärkelse för hållbar utveckling av Skolverket.Bild: Anders Malmberg
Det hela började för två år sen. Då satte förskolorna i Viken – Norra hage, Svanebäck och Vikens ry  – igång sitt arbete för att att både bedriva undervisning i hållbar utveckling och se till att verksamheten bedrivs så miljövänligt som möjligt.
– Svanebäcks förskolor har redan Grön flagg. Där har man arbetet efter Håll Sverige rents koncept och blivit miljöcertifierade. Det har spridit sig till de andra två förskolorna i Viken, säger förskolechef Mary Ståhl.
I april kom beskedet att Skolverket ger utmärkelsen till Vikenförskolorna.
– Det är jätteroligt. Det är ju ett kvitto på att vi jobbar på ett bra sätt. Dessutom finns ju numera hållbar utveckling med i förskolans nya läroplan, säger Mary Ståhl.
Mary Ståhl är förskolechef och stolt över utmärkelsen man nu fått från Skolverket.Bild: Anders Malmberg
De tre förskolorna är först med att få utmärkelsen i kommunen.
– Det innebär inga pengar. Men det har varit vårt mål och vi har arbetat med både barnen och personalen.
Temat i undervisningen är att lära barnen att bli planethjältar. Men det handlar även om den rent fysiska miljön på skolorna.
– Vi har tagit fram en plan för giftfri förskola och plockat undan alla giftiga plaster som lego. Vi har också plåtmuggar istället för plast. Vi strävar efter att det ska bli helt giftfritt.
Det arrangeras även städplockardagar och Earth hour är en viktig del.
– Vi har också haft en elfri dag. Nu ska vi ta kontakt med städavdelningen för att ta reda på vilka kemikalier våra förskolor städas med.
Utmärkelsen firades på torsdagen i samband med Förskolans dag. Bland annat gick alla barn i gemensam parad till Norra hage där det även bjöds på tipspromenad och picknick.
Gå till toppen