Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Heidi Avellan: Fri kvinna har egna pengar.

Ebba Busch Thor lanserar konservativ feminism.Bild: Naina Hel n Jåma/TT
Kanske började allt med kakorna. En ny generation med andra ambitioner än karriär i arbetslivet utmanar hur som helst traditionellt jämställdhetsarbete. Unga kvinnor visar gärna upp snyggt dekorerade cup cakes och lika fint pyntade småbarn på sociala medier. Traditionella roller dammas av: hemmafrun och försörjaren.
Och hittar kanske hem i ett konservativt parti. 2014 var Fi det största partiet på sociala medier, skriver DN (19/5), men nu är Ebba Busch Thor (KD) den partiledare som är störst på Instagram.
Inför kvinnodagen presenterade hon i Aftonbladet "en ny borgerlig feminism" som "fokuserar stenhårt på kvinnors ekonomiska, sociala och fysiska otrygghet". På Instagram passerade hon 100 000 följare och talar om en kanal där hon kan vara som ”vilken mamma som helst som är stolt och mallig över mina gulliga och fina barn” och dela med sig av sitt samhällsengagemang.
Själv vill hon inte kalla detta konservativ feminism. Men det är vad det är. Den liberala feminismen och vänsterfeminismen utmanas från höger.
Hon upprepar det självklara att män och kvinnor ska ha samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter, men påstår sig ta in "bredare värden och dimensioner än bara de ekonomiska till exempel”.
Men verklig jämställdhet kräver egna pengar.
På fredag kan vi fira den emancipation som kvinnorna som levde före oss fick kämpa så hårt för: hundra år av kvinnlig rösträtt.
Arbetet måste fortsätta. Och då är självfallet konkurrens välkommet.
Det är inget fel på vare sig pelargoner eller pyntade muffins. Det är inget galet i att välja liv och vardag själv. Men att göra samma misstag som generationer kvinnor innan, att försätta sig i beroendeställning till en man och hans lön – och en dag stå med liten pension eller ebb i plånboken efter en skilsmässa är inte särskilt smart.
Gå till toppen