Annons

Annons

Annons

kultur

Tobias Lund
Alf Svensson går i taket och vädrar sina fördomar

KD-veteranens svepande kritik gör inget gott för det offentliga samtalet, konstaterar Tobias Lund som läst ett märkligt inlägg av Alf Svensson i den kristna tidningen Dagen.

Text

Det här är en kulturartikel.Analys och värderingar är skribentens egna.

I kyrkan svävar tanken ibland helt fritt.

Bild: Hussein El-alawi

Annons

En av många saker som gör det roligt att gå på orgelkonserter är att de brukar vara socialt gränsöverskridande. Dit kommer gammal och ung, fattig och rik, och där möts de som går till kyrkan för att där finns en orgel och de som lyssnar på orgel för att den står i kyrkan. Oväntade saker kan hända – som att jag och KD-veteranen Alf Svensson skriver om samma konsert!

Just detta hände när den nya ”hyperorgeln” i S:t Petri kyrka i Malmö invigdes med festival i dagarna tio. Då skrev jag på dessa kultursidor och Alf Svensson i den kristna tidningen Dagen, där han är gästkrönikör på ledarsidan. När jag läser hans ord om hur orgeln nästan fysiskt lyfte honom upp i en himmelsk känslosfär blir jag glad, för det är bra att olika erfarenheter kommer till tals när det skrivs om musik.

Annons

Annons

Alf Svensson har dessutom synpunkter på andra mediers bevakning av festivalen, och också det skulle kunna ha ett värde. Men en förutsättning för att en sådan diskussion ska bli bra är att man faktiskt tar del av det man kritiserar, och här snubblar Svensson när han ondgör sig över att Sydsvenskan och etermedierna ”häpnadsväckande nog” inte ”verkade” vara på plats för att rapportera om världens modernaste orgel.

Ja, alltså, min recension av just den konsert som Svensson valde att gå på publicerades ju på webben efter några timmar och i tryck nästa morgon, och sedan kom det mer. Och visst rapporterade SVT från festivalen, och visst spelade Sveriges Radio in flera av konserterna. Allt detta måste ha gått Alf Svensson förbi.

Nåja, alla har dåliga dagar. Men struntar man i att göra research bör man vara försiktig med vad man säger. Annars kan det bli just så konstigt som när Svensson avfyrar följande förolämpande salva mot oss som – tydligen under hans radar – arbetade med att dokumentera och kommentera invigningen av den nya orgeln:

”Kanske har man inte insett vad som nu, kulturellt sett, bör vara Malmös stolthet? För det kan väl inte vara så att kultureliten är så igenkorkad av den idogt omnämnda sekulariseringen att man lever i okunnighet om vad som händer under kyrkovalv. Och inte vågar eller vill ta sig in i vårt lands finaste byggnader, våra kyrkor.”

Annons

Möjligen känner sig pingstvännen Alf Svensson så pressad av sekulariseringen att han ser trångsynta ateister där inga finns. Men det är svårt att inte också sätta hans utspel om ”kultureliten” i samband med en högerpopulistisk mediekritik som jag trodde han var alltför klok för att ansluta sig till.

Annons

Alf Svensson.

Bild: Lars Brundin

Visst är det önskvärt att olika grupper i samhället ska få mer kunskap om och större förståelse för varandra. Då skulle samtalen om gemensamma problem – och glädjeämnen! – kunna fördjupas. Vad synd, då, att Alf Svensson inte tar chansen att gå in i ett sådant samtal om den redan gränsöverskridande orgelkonsten, utan att han i stället går till svepande angrepp mot folk som gärna skulle prata med honom.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan