Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Insändare: S reagerar på privatisering av det kommande äldreboendet i Nyhamnsläge

Socialnämndens vice ordförande Roger Nilsson tycker till inför fullmäktige på torsdag.

Roger Nilsson (S), andre vice ordförande i socialnämnden Höganäs.Bild: Maria Berkmo
När kommunfullmäktige på torsdag den 23 maj träffas för vårterminens sista möte, finns följande ärende på dagordningen:
"Upphandling gällande uppförande och drift av nytt särskilt boende i Höganäs kommun."
Med tanke på att det är ett mångmiljonärende, är det lite obehagligt hur det har skötts. Beslutsgången är att på det extra socialnämndsmötet på onsdag ska det sekretessbelagda förfrågningsunderlaget klubbas i nämnden.
Dagen efter ska kommunstyrelsen, strax innan kommunfullmäktige, ta beslut. Inte ok.
Vi har under en längre tid varit överens om att ett nytt vårdboende i Nyhamnsläge ska byggas i egen regi. Den moderata ledningen har gång på gång skjutit fram byggstart. Så helt plötsligt denna lösning.
Hafs och slafs. Att låta privata bolag göra detta, kan för stunden verka vara en bra lösning. Jag säger: en riktigt dålig lösning!
En kommun ska ha full kontroll över de fastigheter där vi bedriver förskolor, skolor och vårdboende. Det finns såklart skäl varför privata bolag ger sig in i välfärdssektorn. Stabilare investeringar finns ju inte! Att vinna en upphandling handlar dels om pris och dels om kvalitet. När det kommer till kvalitet, betyder storytelling eller vem som kan berätta den bästa sagan allt. De stora privata vårdföretagen har egna kommunikationsavdelningar som är helt fantastiska på att måla upp en bild av hur underbart det kommer att vara just på deras boende.
Låt er inte bli lurade. Verkligheten ser helt annorlunda ut. Bara att titta runt i vårt land.
Avtalet ska skrivas på 10 år. Den största frågan är: vad händer då? Snacka om att det privata bolaget sitter i guldsits och vi i kommunen hamnar i en gisslansituation.
Vi kommer att skrika efter de 60 platserna. Var inte naiva och tro att det blir samma pris. Vi har ett LSS-boende i kommunen. Byggt och drivet av ett privat bolag. Prislapp? Dubbelt så dyrt som kommunens egna!
Gör om, gör rätt! Bygg i egen regi och låt den fantastiska personalen på Nyhamnsgården få fortsätta i nya lokaler!

Roger Nilsson(S), 2:e vice ordförande socialnämnden

Gå till toppen