Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ikeas ommöblering fortsätter utan nya varsel

I november presenterade Ikeakoncernen en omorganisation. 7 500 tjänster skulle försvinna globalt, varav 650 i Sverige. Nu bekräftas att de siffrorna inte kommer att överstigas.

Ikea ändrar sin organisation för att satsa mer och digitalisering och cityhandel. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
I november gick Ikea även ut med att 11 500 nya tjänster planerades, men det var oklart hur många av dessa som hamnar i Sverige.
– Vi är mitt i den här förändringsresan som kommer att pågå i två år till. Så vi vet inte var vi kommer att landa där, säger Daniela Rogosic, talesperson för Ingka Group, som driver Ikeavaruhus runt om i världen.
Tidigare har koncernen presenterat delar av den nya organisationen, bland annat för dem som jobbar inom it, HR och logistik. På tisdagen presenterades var i förändringsprocessen de befinner sig. Under de kommande dagarna kommer de nya organisationsstrukturerna att delas med medarbetarna.
– Det vi har gått igenom är några konkreta exempel i vår affärsmodell som vi utforskar. Exempelvis, vad det innebär för oss när vi tar Ikeas koncept in till stadskärnor med mindre och citynära butiker, säger Tolga Öncü, ansvarig för Ikeakoncernens detaljhandelsverksamhet med varuhus och logistik, till HD och Sydsvenskan, och fortsätter:
– I den utvecklingen handlar det bland annat om att kunna tillhandahålla prisvärda och hållbara hemleveranser till invånare i stadskärnor. Och hur vi ska se till att exempelvis invånare i Paris, som inte har tillgång till bil, får max tio minuters promenadavstånd för att kunna hämta sina beställda Ikea-varor.
Under de kommande veckorna kommer de nya organisationsstrukturerna att delas med medarbetarna.
– Idag (tisdag) har det inte presenterats någon ny organisationsstruktur, utan det kommer snarare att presenteras de kommande veckorna. Jag tror att det har skett ett missförstånd om vad vi skulle kommunicera idag säger Daniela Rogosic till HD och Sydsvenskan, apropå medieuppgifter som påstått att Ikea idag skulle presentera sin nya organisation för bland annat kommunikation, marknad och finans i Sverige.
Enligt Daniela Rogosic står det dock klart att det inte blir fler Sverigeanställda än de 650 medarbetare, som företaget kommunicerade i höstas, som riskerar att bli av med jobbet.
– Vår ambition är att hitta nya roller till så många som möjligt av de 650 som eventuellt berörs, säger Daniela Rogosic och fortsätter:
– Vi kommer att informera om vilka roller som kanske inte kommer att finnas kvar och vilka nya roller som det kommer finnas möjlighet att kliva in i.
Bakgrunden till omorganisationen är att Ikea vill lägga mer fokus på digitalisering, hemleveranser och citybutiker för att möta ett förändrat kundbeteende.
Läs också Ikea kapar 7 500 tjänster globalt – hundratals jobb hotade i Skåne
Fakta

Ikea

Just nu finns drygt 420 Ikeavaruhus på över 50 olika marknader världen över, varav 20 varuhus i Sverige.

Förra verksamhetsåret, som stängdes den 31 augusti i fjol, uppgick försäljningen till 38,8 miljarder euro (cirka 405 miljarder kronor, baserat på kronkurs 10/10 2018) för Ikea, inklusive de franchisetagare som inte drivs av Ikea-koncernen. Försäljningen ökade med 4,5 procent, justerat för valutaeffekter, jämfört med föregående verksamhetsår.

Ingka Group är den i särklass största av elva franchisetagare, med över 367 varuhus på 30 marknader. Bolagets försäljning uppgick till 34,8 miljarder euro under verksamhetsårets 2017/2018, vilket är en uppgång med 4,7 procent jämfört med året före.

Källa: Ikea

Gå till toppen