Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fängelse för lögn om körkortslös vän

När den 30-årige helsingborgaren körde bil med ett förfalskat körkort dömdes han till villkorlig dom och böter. Betydligt strängare straff får hans 28-årige vän som nu döms till fyra månaders fängelse – för att ha ljugit om att det var han som satt bakom ratten.

Den 30-årige helsingborgaren stoppades förra året av en polispatrull på en adress i Helsingborgs södra delar.
En av poliserna noterade att 30-åringen var ensam i bilen och ville se hans körkort. Mannen påstod då enligt polisen att det inte var han som kört och vägrade visa körkort med motiveringen att han befann sig på privat mark. Så småningom visade han dock upp ett isländskt körkort – som visade sig vara förfalskat.
I rättegången vittnade en 28-årig kamrat till 30-åringens förmån. 28-åringen försäkrade under ed att det var han som kört bilen. Tingsrätten trodde emellertid mer på polismannen som var helt säker på att det var 30-åringen som suttit bakom ratten. Påföljden blev villkorlig dom och 40 dagsböter för brukande av falsk urkund och grov olovlig körning.
Desto strängare straff får 28-åringen som ljög i rätten. Han döms nu till fyra månaders fängelse för mened. Tingsrätten framhåller i sin dom att mened så gott som alltid straffas med fängelse och att det i det här fallet inte finns någon anledning att frångå straffvärdet på fyra månaders fängelse.
28-åringen måste dessutom betala 5 500 kronor av sin försvarsadvokats nota.
Gå till toppen