Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gamle skyttekungen siktar på nya ÄFF-jubel

Tio år efter sitt senaste ÄFF-mål gör Mattias Adelstam comeback i division 2.

Mattias Adelstam jublar efter ett av sina många ÄFF-mål under 2009 och tio år senare är han tillbaka i laget.Bild: RICKARD NILSSON
Tanken var att han skulle hjälpa till som assisterande tränare, men ett par korta inhopp har gett mersmak och nu ska Ängelholms gamle skyttekung Mattias Adelstam försöka bidra även ute på planen.
– Jag ställde först upp, när vi var ont om folk, mot IFK Malmö. Men det var så roligt och det kändes så pass bra att jag vill spela mer, säger Mattias Adelstam. Så jag ska börja träna lite mer och sedan får vi se om jag tar en plats, det bestämmer ju Roar...
Mattias Adelstam har hunnit bli 37 år och efter en lysande karriär, bland annat med allsvenskt spel i Trelleborg och med en sejour i Hammarby, slutade han efter ett halvårs spel med Landskrona, hösten 2014. Då hade Mattias också hunnit med några månader i HIF:s akademilag, i division 2.
– Jag satsade på mitt jobb och vi fick barn, så det fanns helt enkelt annat att prioritera. Ifjol hoppade jag in lite i Rössjöholm, men det var mest för att jag saknat gemenskapen och för att det är roligare att springa efter en boll, än i motionsspåret, hehe.
I vintras nappade Adelstam när Roar Hansen, som var tränare när Adelstam fick sitt stora genombrott, hörde av sig och undrade om han ville gå in som ledare i det nya ÄFF-bygget.
– Jag lovade ställa upp en gång i veckan och jag tycker att det är roligt att jobba med det här gänget. Det ser bra ut, med många unga killar som verkligen vill lära sig och som vill komma uppåt med sin fotboll.
Nu ska ÄFF-profilen trappa upp sin egen träning – "Det måste i alla fall bli ett par pass i veckan" – och i tisdagens träningsmatch mot Värnamo gjorde han 75 minuter, som central mittfältare. Resultat: 1–1 och ett nickmål av Mattias Adelstam.
– Det märktes ju att det var ett tag sedan jag spelade så pass mycket och på den positionen. Det är klart att jag är lite ringrostig, men det kändes ändå bra och kroppen är okej, även så här dagen efter.
För ÄFF:s del väntar närmast hemmamatch mot Assyriska, på lördag, och då får vi se om Mattias Adelstam dyker upp som en joker. Senast han gjorde mål i ÄFF-tröjan, i seriesammanhang, var för övrigt den 11 oktober 2009, i 1–3-förlusten borta mot Syrianska. Den gången ställde Ängelholm upp med följande elva startspelare: Petter Augustsson, Jonas Lindh, Jonas Nilsson, Jakob Augustsson, Gabriel Ucar, Mathias Unkuri, Antonio Rojas, Robin Nilsson, Johan Blomberg, Mattias Adelstam och Martin Andersen.
– Vi var kanske inte det bästa laget på pappret, men vi spelade en härlig fotboll och det var mycket tack vare Roar, minns Adelstam.
Det året vann Mattias Adelstam skytteligan och Ängelholm slutade sjua i superettan, precis före Landskrona.
Gå till toppen