Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kvinnorna i ”Game of thrones” pratar mindre

Emilia Clarke spelar Daenerys Targaryen i "Game of thrones". Pressbild.Bild: HBO
Trots färgstarka rollfigurer som Daenerys, Arya och Cersei har de kvinnliga skådespelarna i ”Game of thrones” i genomsnitt bara yttrat omkring 25 procent av seriens repliker. Det visar en svensk studie gjord av analysföretaget Ceretai, som mätt taltiden för manliga respektive kvinnliga spelare i den stora tronstriden i världens största tv-serie, enligt BBC.
Sett över säsongerna så står kvinnor för 24 procent av replikerna i säsong ett för att sedan få mer och mer taltid – med en högsta siffra på 31 procent i säsong sju. Men trots att den åttonde och sista säsongen fokuserar på flera kvinnliga rollfigurers öden, hamnar den på den lägsta siffran totalt, 22 procent.
– Vi gör inte det här för att få folk att sluta titta, utan för att göra dem medvetna om att det är en ojämn representation i världen, säger Lisa Hamberg, en av grundarna av Ceretai, till BBC.
Företagets algoritm har lärt sig att skilja mellan manliga och kvinnliga röster och beräknas ha en träffsäkerhet på 85 procent.
Gå till toppen