Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya skolan i Munka Ljungby ska hyras – kommunen nära att slå i lånetaket

En ny grundskola för 400 elever ska byggas i Munka Ljungby – men inte av Ängelholms kommun. Investeringen ska istället göras av någon utomstående, och kommunen blir hyresgäst.

Den nya skolan ska byggas intill Munkahallen.Bild: Emelie Malmros
Ängelholms kommun ska bygga flera nya skolor och förskolor under de närmaste åren. Behovet av lokaler är mycket stort och tillfälliga paviljonger på trånga skolgårdar kräver permanent långsiktig lösning.
Problemet är att låneutrymmet hos Kommuninvest börjar närma sig taket och kommunens borgensåtagande är höga. Därför vill de styrande pröva andra alternativ, såsom hyreslösningar samt privat ägande och drift.
Munka Ljungby kan bli först ut. Beslut har tidigare fattats om att bygga en grundskola för 400 elever intill idrottshallen.
Kommunstyrelsen har nu bestämt att den ska hyresupphandlas. Det betyder att kommunen slipper finansiera bygget. Istället för att bygga och äga den nya skolan ska skolan hyras av kommunen på långtidskontrakt.
– Genom upphandlingen ska vi se vad det kan kosta att hyra skolan på tio års sikt, säger kommunstyrelsens ordförande Robin Holmberg (M).
En förhoppning finns också om att hyresupphandling kan ge en snabbare byggprocess.
Kommunalrådet Robin Holmberg (M) vill prova hyresupphandling av nya skolan i Munka Ljungby.Bild: Niklas Gustavsson
Gå till toppen