Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Antikt dopfat stals från Björnekulla kyrka

Ett dopfat i mässing, troligtvis från 1600-talet, har stulits från Björnekulla kyrka. Nu ska församlingen se över sitt stöldskydd.

Dopfatet i mässing låg löst i dopfunten, som är från medeltiden.Bild: Björnekulla-Västra Broby församling
Stölden av dopfatet upptäcktes i onsdags förmiddag och ska ha inträffat någon gång under dygnet före.
Dopfatet i mässing låg löst i den medeltida dopfunten, som är av sandsten.
– Det känns jättetråkigt. Dopfatet har stort värde för oss och vår församling. Vi trodde väl aldrig att vi skulle bli av med det, säger kyrkoherde Gunnar Alling.
Dopfatets exakta ursprung och ålder är okänt för tillfället.
– Församlingens inventarieansvarige är på semester, så vi är lite osäkra. Och vi kan inte hitta några uppgifter i våra handlingar. Men enligt uppgift kan det kan vara från 1600-talet, säger Gunnar Alling.
I ett försök att få klarhet skickade Gunnar Alling en bild på dopfatet till stiftsantikvarie Heikki Ranta, som gav följande utlåtande:
"Utifrån bilden så ser det ut att kunna vara ett så kallat Nürnbergsarbete som började tillverkas i slutet av 1500-talet och genom hela 1600-talet. Finns i många kyrkor i Lunds stift. Bilden är dessvärre svårtolkad.”
Björnekulla kyrka är normalt öppen för besökare klockan 8-15 på vardagar, då det finns personal både på kyrkogården och i det intilliggande församlingshemmet.
Såhär i efterhand: Borde dopfatet legat inlåst och inte löst i en öppen kyrka?
— Nja, det gör det i alla kyrkor, höll jag på att säga. Kyrkan är ju låst när vi inte är här, vi har bara öppet på arbetstid, svarar Gunnar Alling.
– Men visst, det tål att funderas på.
I Västra Broby kyrka finns ett berömt dopfat som är daterat till slutet av 1500-talet.
Är det säkrare förvarat?
– Vi har inte den kyrkan öppen lika frekvent som Björnekulla. Men vi får tänka över det också.
Under samma dygn som dopfatet stals inträffade även ännu en stöld av stuprör.
– Nu är alla kopparrör som man kommer åt från marken borta, säger kyrkogårds- och fastighetschef Magnus Ahlström uppgivet.
– Vi ersätter med stuprör i plåt efterhand som kopparrören försvinner. Det går tyvärr inte att ha stuprör i koppar längre, de är för stöldbegärliga.
Gå till toppen