Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Blänkande skalbaggar och danska konstnärer på Krapperups konsthall

I den nya utställningen på Krapperups konsthall blandas poesi med konst och den bygger på en strof från Tomas Tranströmmer.
Konstnärerna har naturen och Danmark som gemensam nämnare.

Till utställningen på Krapperups konsthall har Anne Maria Udsen och Vibeke Glarbo inspirerats av Tomas Tranströmers strof ”skalbaggarna blänkte i dyngan, i solen”.Bild: Anders Malmberg
Två danska konstnärer ställer ut på Krapperups konsthall. Anne Maria Udsens tavlor med bland annat skalbaggar och Vibeke Glarbos naturinspirerade skulpturer bildar en enhet i konsthallen. De har ställt ut tillsammans tidigare men det är första gången de visas på Krapperup.
Utställningen ”I jorden i solen” bygger på ett utdrag ur Tomas Tranströmers dikt ”Det öppna fönstret”. Strofen ”skalbaggarna blänkte i dyngan, i solen” gav målaren Anne Maria Udsen idén till utställningen.
– Tranströmers dikter är ofta konkreta, något han upplevt i naturen. Han transformerar det till känslomässiga upplevelser, säger Vibeke Glarbo.
Vibeke Glarbo har inspirerats av naturen sedan barnsben.Bild: Anders Malmberg
I konsthallen blandas oljemålningar med skulpturer och poesi. Konstnärerna har naturen som gemensam utgångspunkt, det är där de hämtar inspiration till sina verk.
– Våra konstverk samspelar. Det är naturligt att vi två ställer ut tillsammans, konsten blir en helhet, säger Anne Maria Udsen.
Hon bodde 25 år i Köpenhamn, men längtade ut i naturen. För tio år sedan flyttade hon till Österlen, nära Stenshuvud. Det var under en tur upp till toppen i nationalparken som hon, genom sina barn, upptäckte skalbaggarna på marken. Och blev inspirerad.
– De är dekorativa och vackra. Men det är inte exakta avbildningar jag målar. De blir som visuella grafiska objekt, säger Anne Maria Udsen.
Målaren Anne Maria Udsen med en av sina oljemålningar av en skalbagge.Bild: Anders Malmberg
Vibeke Glarbo växte upp på Bornholm och kom som barn tidigt i kontakt med naturen. Hon har experimenterat mycket med material, ofta naturrelaterade. Men gör också skulpturer i brons och andra varaktiga material.
Utställningsansvariga Christina Andersson tycker att det är en spännande utställning, som passar utmärkt i konsthallen.
– Konsten och poesin blir som ett stort verk tillsammans. Det är en optimal utställning för konsthallen. Att gå runt här är som ett äventyr, säger hon.
Skalbagge på löv av Vibeke Glarbo.Bild: Anders Malmberg
Gå till toppen