Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Färgstarkt mönster växer fram på hög höjd

Föreningshuset Sågen i Klippan har inte bara fått en kameleont. Också en kungsfiskare och en groda pryder nu fasaden. Gatukonstnären Tim Timmey går vidare med mönster i regnbågens färger.

Tim Timmey sätter färg på fasaden mot järnvägen. Sedan bilden togs har han hunnit längre och gått vidare i färgspektret.Bild: Niklas Gustavsson
– Till en början är det faktiskt rätt läskigt, men sedan vänjer man sig. Det är lite farligt också, till sist är man så inne i sitt verk att man kan glömma att man står där uppe, säger Tim Timmey, efter att ha hissats ner och klivit ur liftkorgen.
Ett mönster med geometriska figurer i violetta nyanser täcker en bit av den övre delen av Sågens fasad mot järnvägen. Tanken är att mönstret ska fortsätta vidare i färgspektret mot blått, grönt, gult och rött.
Högt uppsatt konstnär. Tim Nedrup (Tim Timmey) står i liftkorgen och målar. Det gäller att veta vilka färgburkar som kommer att behövas innan han hissas upp.Bild: Niklas Gustavsson
Tim Nedrup använder artistnamnet Tim Timmey när han jobbar. Han kallar sig streetartkonstnär eller gatukonstnär om det ska låta mer helsvenskt.Bild: Niklas Gustavsson
Reptiler och groddjur är motiv som intresserar Tim Timmey och efter den stora regnbågsfärgade kameleonten blev det en groda som sällskap till Klippans stolta kommunfågel längre bort på fasaden mot Ängelholmsvägen.
– Jag tänkte först att kungsfiskaren skulle ha suttit på en gren, men så kom jag på att den kunde sitta på ett annat djur, säger Tim som inte låtit sig begränsas av eventuella förväntningar på naturtrogna proportioner mellan fågeln och grodan.
På Sågen finns för närvarande ingen verksamhet i streetart eller gatukonst, men kanske kan målningarna inspirera till någon ny verksamhet.
– Hoppas att det kommer något mer av detta, säger Tim Timmey.
På Sågen märks det att de framväxande muralmålningarna engagerar och väcker intresse.
En kungsfiskare och en groda i imponerande storlek pryder Sågens fasad. När Tim Timmey gör rutmönstret på grodan utnyttjar han teglet så att ytan ser tredimensionell ut.Bild: Niklas Gustavsson
– Det som är fint är att vi är med och följer processen, säger Helene Lindqvist, verksamhetsutvecklare på Sågen.
Någon gång i startfasen av diskussionen kring utsmyckningen av Sågen fanns tanken att en lysande gul, kraftfull maskros skulle ses växa fram ur asfalten på den av fasadens ytterväggar som vetter mot stationen.
En idé som tog bottnade i begrepp som maskrosbarn och bilden av ogräsets växtkraft och förmåga att frodas oavsett förhållanden.
– Vi tänkte på föreningslivet och att folk kan växa i det, säger Filip Schröder, projektledare hos Klippans kommun.
Men det kom fram att det motivet inte tilltalade alla och att flera främst associerade till Miljöpartiets användande av maskros som symbol.
Nu kommer det att bli något annat.
– Det är klart att man får ta hänsyn till vad färger och symboler betyder för människor, säger Helene Lindqvist.
Kameleonten i regnbågsfärger med den lilla gula fågeln på tungan. Svävar fågeln i livsfara eller får den bara hjälp att ta sig in på aktiviteterna på Sågen? Olika tolkningar finns.Bild: Niklas Gustavsson
Gå till toppen