Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Henrik Bredberg: Nej, ingen måste tåla lite skit.

En politiker i Blekinge tog häromåret för vana att titta under bilen. Före och efter jobbet.Bild: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT
Lite skit får en politiker tåla. Politik är trots allt något som måste kunna granskas och kritiseras. Och demokratin behöver väl engagerade medborgare?
Visst, men det finns gränser. Och med ett hårdnande samhällsklimat passeras gränsen för det acceptabla allt oftare.
Det är utmärkt att regeringen nu gör slag i saken. Justitieminister Morgan Johansson (S) förklarade i Ekot på torsdagen att ett lagförslag är på väg till lagrådet om skärpta straff för dem som begår brott mot politiker:
”Den som angriper en förtroendevald angriper inte bara den här personen, utan också demokratins funktionssätt. I värsta fall kan det ju innebära att människor inte vågar ta förtroendeuppdrag längre och då faller hela grundvalarna för demokratin.”
Det har blivit värre. Brå, alltså Brottsförebyggande rådet, har visat att var fjärde förtroendevald under 2016 utsattes för trakasserier, hot eller våld. Somliga är ute efter att skrämma, påverka eller hämnas på politiker. Lagen behöver skärpas.
Men politiker behöver skärpa även sig själva. Inte så att de förtroendevalda har sig själva att skylla för hot och hat, inte alls. Men eftersom färre än hälften av de utsatta väljer att rapportera händelser, till partiet eller polisen, krävs en ny attityd.
Flera partier uttrycker sitt gillande inför Morgan Johanssons lagförslag. Så nu kanske någon med anlag för cynism tänker tanken att politiker typiskt nog sätter sitt eget väl och ve i första rummet, snarare än att värna demokratin. Det vore att förminska politikerskrået. Många ser på nära håll hur demokratin tar skada.
Som Winston Churchill en gång ska ha sagt till Tage Erlander: "En statsman måste göra det rätta, även om det gagnar hans eget parti."
Ingen vet nog bättre än den enskilda politikern var gränsen går för engagemanget.
Gå till toppen