Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Flitig sortering av matavfall i Bjuv

Bjuvsborna är duktiga på att sortera matrester. Det har bidragit till att Bjuv kom på andra plats i riket när kommunernas hantering av avfall poängsattes.

Hela 90,2 av 100 möjliga poäng fick Bjuvs kommun när branschorganisationen Avfall Sverige satte poäng på kommunerna.
– Man är duktigare på att sortera ut matavfall än i många andra kommuner. I Bjuv samlar man in 55 kilo per invånare och år, jämfört med 46 kilo i Helsingborg, säger Cecilia Holmblad, renhållningschef på NSR.
Bjuv har däremot en bit kvar till Ängelholms nivå, som ligger i topp i landet när det gäller sorterat matavfall. Där är uppe man i nästan 66 kilo per person och år.
Läs också Så blev Ängelholm bäst i landet på avfall
Förutom förmågan att sortera matavfall poängsätts också områden som återvinning av material, miljöeffekter och användandet av fossilfritt bränsle. Arbetet med att minska matsvinnet på Varagården i Bjuv är en annan del av avfallshanteringen.
Läs också Mindre matsvinn ger chans till guldkant
Cecilia Holmblad säger att man framgångsrikt lyckats få ner mängden restavfall i Bjuv, alltså de sopor som blir kvar efter man sorterat olika material i särskilda kärl.
– Sedan lång tid har Bjuv haft låga mängder. I Bjuv är det 120 kilo per invånare, jämfört med 186 i Helsingborg.
Läs också Stopp för fordon på helger för att få bukt med dumpning
Ett soprelaterat problem är dumpningen vid återvinningsstationen i Billesholm, som tidningen skrivit om. Den är dock inte representativ för hanteringen, enligt Cecilia Holmblad.
– Den stora majoriteten i Bjuv gör ett fantastiskt jobb.
Gå till toppen