Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Klart att missbruksboendet blir drogfritt

Fäladen slutar existera i sin nuvarande form nästa vecka, efter ett beslut i individ- och familjenämnden. Men politikerna var inte eniga.

Som väntat sa individ- och familjenämndens politiker ja på torsdagen till förslaget om att ändra inriktning på Fäladen, tidigare Granet. Det är ett boende för missbrukare. Det förändras till total drogfrihet från 1 juni, utegångsförbud på natten, och avstängning för den som inte sköter sig.
Men politikerna var inte eniga; Sverigedemokraternas två ledamöter röstade emot. Kristina Drwiega Magnusson (SD) menar att det i och för sig är bra med ett drogfritt boende.
– Men vi vill att det ska finnas ett annat ställe också, så att de killar och tjejer som inte klarar av att bli drogfria har någonstans att vara både dag och natt. De ska inte behöva vara på Kolet (akutboende, red:s anm), slängas ut på morgonen och behöva vandra runt på gatorna, det är inte värdigt, säger Kristina Drwiega Magnusson (SD).
Boendet flyttade 2017 från centrum till Västra fäladen. Då bytte det namn från Granet till Fäladen.Bild: Magnus Arvidsson
Socialdemokraternas tre ledamöter ville skjuta på förändringen en månad.
– Vi ville se till att det finns handlingsplaner och att de som bor där får en chans att förbereda sig, säger Cecilia Hallberg Berndtsson (S), nämndens andre vice ordförande.
– Man har haft en dialog i flera månader med de boende, så varför dra på något som ändå ska fattas beslut om, menar Torbjörn Brorsson (M), ordförande.
Socialdemokraterna ifrågasatte också att frågan kommit så sent till nämnden, drygt en vecka innan den nya inriktningen genomförs. Detta fast planeringen pågått sedan årsskiftet.
Ursprungligen hade förvaltningen tänkt ta beslutet om ny inriktning på egen hand, men det lyftes till nämnden av Torbjörn Brorsson (M).
Men i princip tycker ni att förändringen är bra?
– Ja, det tycker vi, säger Cecilia Hallberg Berndtsson (S).
Treklövern (L, M, MP) har egen majoritet i individ- och familjenämnden och röstade igenom förslaget utan förändringar.
Fakta

Hospits, Granet och Fäladen

Boendet Fäladen har sitt ursprung i Hospits, som drevs av Frälsningsarmén. Det har beskrivits som en tillflyktsort och ett hem, riktat till äldre missbrukare.

I slutet på 1990-talet tog kommunen över driften, men med löften om att inte ändra så mycket. Det bytte namn till Granets servicehus, efter närheten till skogsområdet Granet.

2015 ville individ- och familjenämnden flytta enheten till ett tidigare gruppboende på Koppargården, eftersom lokalerna behövde renoveras. De boende protesterade mot att hamna i utkanten av stan — och nämnden drog tillbaka förslaget efter att SD ändrat position och röstat med S.

I stället genomfördes flytten 2017, då till Västra fäladen med namnbyte till Fäladen. Tidigare Granet byggdes om till trygghetsboende för Landskronahem.

Fäladen har 19 platser.

Läs också ”Vi bor ju här av en orsak – det är att vi är fyllhundar allihopa”
Läs också Missbruksboendets regler blir politisk fråga
Läs också Beslut om drogfritt boende får stöd
Gå till toppen