Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Polisen söker vittne till knivdåd – vem var den hjälpsamma kvinnan?

En dryg vecka efter knivöverfallet mot en 60-årig kvinna på Nedre Långvinkelsgatan har polisens bild av brottet klarnat.
Nu söks en kvinna som direkt efter knivdådet var framme och hjälpte den skadade kvinnan, men sedan försvann.

Den 60-åriga kvinnan attackerades när hon promenerade till jobbet.Bild: Björn Lilja
Klockan var runt 07.30 förra tisdagen när en 60-årig kvinna på sin promenadväg till jobbet överfölls av en knivbeväpnad man. Kvinnan attackerades med flera knivhugg och hördes ropa på hjälp. Hon fördes till sjukhus med livshotande skador och är fortfarande under sjukhusvård. Hon uppges vara på bättringsvägen.
Misstankarna riktades snabbt mot en 29-årig man, av polisen känd för bland annat våldsbrott och med mångåriga och väl dokumenterade psykiska besvär.
Eftersom den skadade kvinnan är aktiv i judiska församlingen i nordvästra Skåne, väcktes spekulationer om att dådet var ett hatbrott. I israelisk media beskrevs knivöverfallet som ett antisemitiskt brott begånget av en muslimsk gärningsman. Israels president Reuven Rivlin såg händelsen som ett bevis på att Europas judar svävar i fara.
Polis och åklagare var mer försiktiga med att dra slutsatser och konstaterade inledningsvis att det mesta talade för att det handlade om ett vansinnesdåd utan tydligt motiv. Den misstänkte 29-åringens mamma tillbakavisade alla påståenden om hatbrott.
– Vi har inget emot judar. Vi är födda muslimer men vi är inte muslimer, har kvinnan sagt till HD.
Och nu tonar polisen ner hatbrottsteorin ytterligare.
”Det finns ingenting som tyder på detta överhuvudtaget. I dagsläget ser brottet ut att vara ett vansinnesdåd helt enkelt”, säger förundersökningsledare Mattias Nildén vid polisens avdelning för grova brott till polisens Facebooksida.
Inga uppgifter finns om att mannen och kvinnan kände eller kände till varandra. Enligt en källa med insyn i polisutredningen vet kvinnan inte vem mannen är.
Även om bilden av dådet klarnat vill polisen ha allmänhetens hjälp. Sekunderna efter överfallet var en kvinna framme och tog hand om den skadade kvinnan. När polis och ambulans anlände försvann den hjälpsamma kvinnan. Polisen understryker att hon givetvis inte är misstänkt för något brott men kan ha viktiga upplysningar och uppmanas därför att höra av sig.
Uppmaningen gäller även alla som eventuellt har bilder eller filmer från brottsplatsen innan, under och efter själva dådet.
Den för mordförsök misstänkte 29-åringen greps i Danmark där han fortfarande sitter fängslad i väntan på att utlämnas till Sverige i nästa vecka.
Läs också Knivskurna kvinnan aktiv i judiska församlingen – polisen bevakar lokalen
Gå till toppen