Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Risk för höjd VA-taxa efter byggmissen på reningsverket – staden processar mot konsult

Det blir Helsingborgs VA-kunder som får ta smällen för att reningsverket blir dyrare än förväntat att bygga om. Risken är att taxan höjs, men NSVA ställer också ekonomiska krav mot den konsult som orsakade problemen.

Detta är den senast framtagna bilden av hur reningsverket ska se ut efter ombyggnaden.Bild: Fojab arkitekter
På torsdagskvällen informerades stadsbyggnadsnämndens om vad som gått fel i bygget. Som HD berättade i går har ombyggnaden och de luktreducerande åtgärderna blivit nära 90 miljoner kronor dyrare än beräknat.
Flera fel upptäckts vid granskningen av ritningarna, som fått göras om. Ett fel slank dock igenom – den takkonstruktion som ska bära den ventilation som är själva hjärtat i antiluktoperationen, var för klen. Den fick förstärkas.
Ansvarig för ombyggnaden är NSVA:s avdelningschef för avloppsrening, Pär Gustafsson. Enligt honom kom de första signalerna om att underlaget till ombyggnaden var bristfälligt redan kring årsskiftet 2017-2018. Då kunde kostnaderna ändå hållas nere genom att vissa funktioner togs bort och billigare material valdes.
Under hela 2018 granskade och uppdaterade NSVA och byggaren NCC ritningarna. Fram till december höll både tidplanen och kalkylen.
– Då fick vi en indikation från NCC om en kostnadsökning på cirka 25 miljoner kronor. Vid den tidpunkten kunde vi inte göra fler besparingar för att möta kostnadsökningarna, säger Pär Gustafsson.
Läs också Reningsverket blir 90 miljoner dyrare att bygga om än beräknat – stort byggfel upptäckt
Efter årsskiftet fortsatte beräkningarna i takt med att nya ritningar togs fram, samtidigt som bygget pågick.
– Att projektera och bygga samtidigt är inte optimalt. I normalfallet har man kompletta ritningar och får ett pris. Sedan bygger man. Så var tanken med detta projekt, men eftersom det var bristfälliga handlingar fick vi inte det färdigräknade priset. Tidsfaktorn var helt avgörande för att vi inte inväntade detta riktpris innan byggstart, säger Pär Gustafsson.
Det vill säga, ombyggnaden måste vara klar när folket som köpt lägenhet i Oceanhamnen ska flytta in, annars får bostäderna inte användas.
NSVA har inlett en process mot konsultbolaget som levererade underlaget, men vilka krav som ställs vill inte Pär Gustafsson uppge.
På nämndens möte fattade ledamöterna, utom Socialdemokraterna som valde att avstå, beslut om att låta skattekollektivet och framförallt VA-kunderna stå för notan.
– Det var så klart många frågor kring hur ett projekt kan dra i väg på detta sätt. Vi undrade också om de känner sig trygga med fördelningen av kostnaderna mellan VA-kollektivet och skattebetalarna, säger nämndens ordförande Christian Orsing (M).
Av kostnadsökningen på 87,5 miljoner kronor får VA-kunderna stå för 85 miljoner. Stadens likviditet påverkas och det är möjligt att VA-taxan måste höjas.
– Jag ställde den frågan till NSVA:s vd Ulf Thysell och vi har en långsiktig plan för reinvesteringsbehovet. VA-taxorna kommer att öka över tid och jag fick en återkoppling om att det rör sig om en tvåprocentig ökning.
När kan det bli aktuellt?
– Det behöver ekonomerna titta på. Det har att göra med när olika fakturor ska betalas men också med hur processen mot underleverantören går. Vi kommer inte att höja någon taxa förrän vi vet att vi behöver det, säger Christian Orsing.
HD frågar Pär Gustafsson om kostnaderna har stannat nu.
– Absolut. Det finns inget som tyder på att de inte kan hållas.
Gå till toppen