Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ett år till med buss 520

Klippan och Åstorp fortsätter att köpa trafiken ett år till.

Så här kör buss 520 mellan Kvidinge och Klippan sedan grannkommunerna gick in och räddade den nedläggningshotade sträckan.
Förra året la Klippans kommun 1,5 miljon kronor på att köpa till busstrafik mellan Kvidinge och Klippan på linje 520. Nu har kommunstyrelsen bestämt sig för att fortsätta ett år till. Denna gång blir prislappen nästan 1,8 miljoner.
– Klippan tycker att linjen är viktig, annars hade man inte köpt den. Men Åstorp är med och betalar, det är därför vi kan få till den här trafiken, säger Klippans gatu- och parkchef Michel Tränefors.
Det var när Skånetrafiken för några år sedan invigde en ny järnvägsstation i Kvidinge som beskedet kom att de ville sluta köra bussen mellan Kvidinge och Klippan. Efter starka protester gick kommunerna in och betalade istället. Förhoppningen var att antalet resenärer skulle bli så många att Skånetrafiken ville fortsätta köra. Men så är det alltså inte än.
– Man tecknar ju avtal med ett år i sänder. Sedan får man fatta ett nytt beslut.
Resandestatistiken från 2018 visar att det var över 600 000 resenärer totalt på hela linjen under året, i båda riktningarna. På den tillköpta biten mellan Kvidinge och Klippan var summan strax över 16 000 resenärer.
Flest resande på en månad var det i oktober, minst i juli och augusti.
Gå till toppen