Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

På spelmansstämman är alla välkomna att fela

Till årets spelmansstämma kom musiker och besökare från både när och fjärran ifrån. I den nya inramningen i hembygdsparken i Elfdalen passade Klippans musikkapell på att hylla en av folkmusikens stora.

Under det inledande allspelet deltog spelmän från hela södra Sverige. Enstaka hade även kommit från Danmark och Västergötland.Bild: Jakob Thorell
Som vanligt sista helgen i maj bjuder Klippans musikkapell in till spelmansstämma. Men till skillnad från tidigare när stämman hållits i Klöva hallar spelar man i år för första gången upp i hembygdsparken i Elfdalen.
Hembygdsföreningen har haft bråda dagar med att ställa allt i ordning. Bland annat har man röjt framför den gamla scenen och till och med fått en dansbana på plats.
Nyckelharpor är inte direkt ett instrument som går att köpa i en vanlig musikaffär. Sigfrid Eriksson i Klippans musikkapell har byggt sin egen.Bild: Jakob Thorell
– Hembygdsföreningen tog emot oss med öppna armar. De ska verkligen ha en eloge för allt arbete de har lagt ner, säger Sigfrid Eriksson.
Flytten betyder att stämman från och med i år byter namn till Elfdalsstämman. Man passar också på att hylla en av folkmusikens stora skånska spelmän, Per Joel Berndtsson.
– Han var en berömd spelman från trakten, mest verksam runt förra sekelskiftet. Han dog 1942 men hans musik lever vidare. Ungefär hälften av de låtar vi ska spela under allspelet är skrivna av honom, som Vals från Skäralid och Stenestadsmarschen.
Annica Bengtsson från Örkelljunga kom för att spela. ”Jag brukar spela på dragspelsstämmor annars, men tänkte prova på detta med”. Hon och Stina Nilsson (t.h.) träffades och trivdes på Elfdalsstämman.Bild: Jakob Thorell
Sigfrid Eriksson räknar med att ungefär ett sextiotal musiker kommer. Den exakta siffran kan han inte och inte heller exakt varifrån de kommer.
– Det vet man aldrig med en spelmansstämma. Man bjuder in och de som känner för att vara med kommer helt enkelt. Men jag har två övernattningsgäster från Östersund och Sundsvall som rest ner mycket för den här stämman.
Det är gemenskapen som gör att man vill spela folkmusik framför andra genrer, menar Sigfrid Eriksson och vännen i Klippans musikkapell Rolf Långberg.
– Jag lyssnar även på annat, som klassiskt. Men när man spelar folkmusik så blir alla som en familj, säger Sigfrid Eriksson.
– Folkmusiken går över alla gränser. Här spelar gamla och unga, nybörjare och proffs. Man hjälps åt och det gör inte så mycket om någon spelar fel, fyller Rolf Långberg i.
Elsie Trulsson och Per Friberg var först upp på den nybyggda dansbanan, men flera par följde strax deras exempel.Bild: Jakob Thorell
En trogen gäst på stämmorna är Stina Nilsson från Klippan. Att svensk folkmusik har rykte om sig att låta vemodig ger hon inte mycket för.
– Jag gillar verkligen den här musiken. Det är någonting i takten som man blir glad av på något vis. Men dansar gör jag inte längre, det var bara när jag var ung, skrattar hon.
En bit bort står två som verkligen har svårt att låta bli att dansa. Både Kerstin Olsson och Inger Holm tar små danssteg i takt med musiken.
Det blev en svängom på dansbanan till slut för Inger Holm och Kerstin Olsson.Bild: Jakob Thorell
– Vi är båda med i Brogårda folkdansgille i Bjuv annars, men brukar gå på de stämmor där Klippans musikkapell spelar. Det är ju roligt att följa dem man gillar, men det viktiga är ju musiken. Är man någonstans och där finns en spelmansstämma så går man på den, säger Kerstin Olsson.
Vad är det som är speciellt med folkmusik?
– Den är väldigt fin, mjuk och följsam och man kan bara inte stå stilla. Den är nyttig för både kropp och själ, säger Inger Holm.
Det blir en liten försmak av sommaren när solen tittar fram mellan molnsprickorna över Elfdalens hembygdspark. Lägg till toner från fioler och nyckelharpor och känslan blir som i någon sommarmålning av Carl Larsson.Bild: Jakob Thorell
Gå till toppen