Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kristian Nilsson: Parkeringsupproret som splittrade kommunen

Vissa av Ängelholmshems hyresgäster har varit fräcka nog att inte ställa sina bilar på bostadsbolagets betalparkeringar.
Det får delar av personalen på Kungsgårdsskolan och Rebbelberga skola nu betala för. Sju kronor i timmen eller 250 kronor i månaden, närmare bestämt.
Hängde ni inte med?
Det gjorde inte skolpersonalen heller.
Och en del politiker undrar nog fortfarande vad som hände. De verkar ha långtidsparkerat i passivitetszonen.
Ulrika Broman var en av lärarna på Kungsgårdsskolan som protesterade mot att Ängelholmslokaler införde avgift på personalparkeringen: ”Det är helt sjukt. Vad är syftet? Det här kommer bara att leda till att man försöker ställa bilen i villagatorna istället."Bild: Kristian Nilsson
De senaste veckornas hetaste debatt i Ängelholm har inte handlat om centraliseringen av tre lokala brandvärn, satsningen på en arenastad eller valet till Europaparlamentet.
Nej, det som fått känslorna att svalla och debattens vågor att gå höga är en svensk klassiker: parkeringsavgifter. Delvis kopplat till orättvisa/avundsjuka (välj själv vilket).
Personal på Kungsgårdsskolan och Rebbelberga skola gick i taket sedan de sent omsider fick veta att kommunala Ängelholmslokaler (som äger och förvaltar skolfastigheterna) tänkte införa avgift på skolans parkering.
P-avgiften motiverades med – förutom snyltparkerare från hyreshusen intill – miljöskäl (”fler ska stimuleras att åka ,kollektivt eller cykla”) och rättviseskäl (”den ena parkeringen är gratis men inte den andra”).
Förvaltaren Jonas Lenanders uttalande i tidningen blev flitigt citerat i debatten:
”Det är ingen mänsklig rättighet att ha gratis p-plats kopplad till sin arbetsplats.”
Benth Jensen, vd för både Ängelholmslokaler och Ängelholmshem med förmånsbil och en månadslön på 129 000 kronor (vilket motsvarar ungefär fyra lärarlöner), hade också en hälsning till den protesterande personalen:
”Man har råd att köpa en bil och tanka den, men har inte råd med 250 kronor att parkera den. Min princip är att man ska betala för sin bil.”
Om han tänkt gjuta dieselolja på vågorna, så blev det precis tvärtom: han hällde en hel dunk blyfri bensin på brasan.
Numera är det avgift som gäller på Kungsgårdsskolans parkering. Trots högljudda protester från personalen.Bild: Kristian Nilsson
Konsekvensen har blivit att den skolpersonal som inte har en rimlig möjlighet att gå, cykla eller åka kollektivt till jobbet numera tvingas betala p-avgift varje arbetsdag.
Om inte den kommunala skolan bestämmer sig för att hyra p-platser åt sina anställda hos det kommunala fastighetsbolaget.
Och om de anställda inte lyckas hitta en gratis parkering på gatorna i närheten.
Men det där sista – och troligaste – tar inte Benth Jensen någon som helst hänsyn till:
”Jag kan inte ta konsekvenserna för hur man väljer att ställa sin bil. Jag väger inte in detta.”
Agilt?
Någon?
Gå till toppen