Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Barnen samlade skräp och byggde en rymdraket

Det började med en dag på stranden och slutade med en rymdraket. Förskolebarnens skräpprojekt ställs nu ut på Lerbergets bibliotek.

Förskolebarn på förskolan Stjärnglimten har plockat skräp på stranden och skapat ett konstverk av det. Rymdraketen ställs ut på Lerbergets bibliotek.Bild: Anders Malmberg
Det fantasifulla konstverket, Rymdraketen, är en skapelse som man kan titta länge på. Den är gjord av delar som någon har kastat bort - i naturen.
Barnen på avdelningen Isbjörnen på Stjärnglimtens förskola har skapat konstverket. Det är slutprodukten i det skräpprojekt som fem- och sexåringarna har haft under en längre tid.
En dag gick de på stranden för att plocka skräp, från Lerbergets hamn och mot campingen. De fyllde många påsar med alla möjliga sopor.
– Det kändes bra att hjälpa naturen, säger Alice Adler.
Istället för att slänga allt det insamlade skräpet på sina rätta ställen sparade de en del och byggde ett konstverk. Rymdraketen består bland annat av godispapper, ölburkar, snusdosa, grillgaller, en sko och en navkapsel.
Farkosten har skydd för rymdstenar, en pappersmugg som kan skjuta iväg dem och en handske som är en rutschkana ut i rymden.
– Det blev ett fantastiskt konstverk, säger förskollärare Majvi Ohlsson.
Barnen på avdelningen Isbjörnen på förskolan Stjärnglimten har plockat skräp på stranden och skapat ett konstverk av det. Rymdraketen ställs ut på Lerbergets bibliotekBild: Anders Malmberg
I skräpprojektet har barnen fått diskutera och reflektera över naturen. De har sett filmer, fått höra böcker och ritat teckningar.Det har inneburit att de fått upp ögonen för skräp ännu mer än tidigare. Nu hittar de skräp överallt.
– Vi har fått ett tänk i allt vi gör. Barnen har blivit mer medvetna och påminner varandra. säger Majvi Ohlsson.
Sigge Andersson hittade en navkapsel som sitter på konstverket, och han har en uppmaning till de som inte tar hand om sina sopor:
– Släng inte skräp. Djuren dör om de äter det.
Gå till toppen