Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Gott intresse för EU-valet i Rydebäck

Runt hälften av alla röstberättigade väntas säga sitt i EU-valet. I Rydebäck ser valdeltagandet ut att bli högre än så.

Familjen Tillgren Moreau lade varsin röst i EU-valet.Bild: Britt-Mari Olsson
Någon direkt trängsel rådde inte, strömmen av väljare på väg till Rydebäckskolan var jämn under hela söndagsförmiddagen. Informatören Sara Saade fanns på plats för att hjälpa till med lite av varje och svara på frågor om det praktiska. De flesta väljare fick önskad hjälp. Men inte alla.
– På förhandsröstningen var det någon som frågade mig vilka personer som var bäst att kryssa, det går ju liksom inte att svara på, säger Sara Saade.
Om förhandsrösterna fungerar som en fingervisning på valdeltagandet, är Rydebäck ett föredöme i avseendet högt deltagande. Av runt 1 500 röstberättigade i valdistriktet Rydebäck södra har 395 förhandsröstat.
Familjen Tillgren Moreau valde emellertid att högtidlighålla själva valdagen.
– Om det är ett svårt val? Inte alls, jag har läst på. Och med de vindar som blåser i Europa just nu tror jag att fler engagerar sig, säger Mia Tillgren Moreau.
– Årets EU-val är lättare än det förra. Nu har intresset ökat med mer diskussion i medierna. Jag tror att valdeltagandet blir högre än senast, säger Thomas Moreau.
– Det är ganska lätt att sätta sig in i valet och det är roligt med alla frågor. Jag tror att fler unga engagerar sig nu än i förra EU-valet, inte minst i klimatfrågan, säger dottern och förstagångsväljaren Isabelle Moreau.
Gå till toppen