Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rosfestivalen kan återuppstå om två år

Rosfestivalen var under 20 år ett av Ängelholms populäraste och mest kända arrangemang. Nu arbetar en grupp för att för att återuppliva festivalen. Målsättningen är att dra igång igen om två år.

Såhär såg det ut när den sista Rosfestivalen arrangerades 2005. Men nu finns det en grupp som vill dra igång evenemanget igen.Bild: Mats Roslund
Fredrik Jansson och några andra entusiaster hoppas kunna återskapa Rosfestivalen sommaren 2021.
– Det hade varit fantastiskt roligt om Ängelholm kunde få tillbaka Rosfestivalen. Jag är uppvuxen med den förra Rosfestivalen, som var väldigt trevlig. Synd att den inte funnits på många år. Tyvärr lockar inte Ljusfesten så mycket folk, så vi hoppas kunna få igång det här, säger Fredrik Jansson.
Rosfestivalen var under 20 år år ett stort evenemang som lockade många massor av besökare till Ängelholm. På 1990-talet var det en publikmagnet som drog 10 000-tals människor.
”Our Last Summer"? Vid sista Rosfestivalen 2005 fanns bland annat kopior av Abba på en av vagnarna.Bild: Barbro Hallin
Fredrik Jansson och fyra-fem andra entusiaster träffas sedan en tid en gång i månaden för att prata om möjligheterna att få igång festivalen igen.
– Vi skriver på Facebook och där har vi fått bra respons med många som följer oss. Men vi behöver fler människor som har bra kontakter och som vill lägga ned tid och kraft för att det ska gå att genomföra, säger Fredrik Jansson.
”Kortegen med vagnarna blir naturligtvis en höjdpunkt.”
Tidigare siktade gruppen på att få igång festivalen redan nästa sommar.
Men nu inser de som träffas regelbundet att det inte är realistiskt.
– Att hinna redan till nästa sommar går inte. Därför får vi sikta in oss på sommaren 2021. Då har vi mer tid att engagera fler människor. Men också bestämma hur festivalen ska genomföras. Kortegen med vagnarna blir naturligtvis en höjdpunkt. Min idé är att företag och organisationer själva ska bygga och dekorera sina vagnar, berättar Fredrik Jansson.
Ännu har gruppen inte någon kontakt i blomsterbranschen som kan hjälpa till med leveransen av det viktigaste: tusentals rosor.
Det finns heller ingen finansiär till den framtida Rosfestivalen.
– Naturligtvis måste vi ha någon som kan hjälpa oss med blommorna, men också hur det hela ska finansieras, säger Fredrik Jansson.
Gå till toppen